Meer dan 30 bejaarden geëvacueerd

BRAND IN RUSTHUIS OFELIA EIST ÉÉN ZWAAR- EN NEGEN LICHTGEWONDEN

Eén van de bewoonsters wordt zaterdag teruggebracht naar het rusthuis, maar niet veel later moest iedereen alweer weg omdat het gebouw voorlopig onbewoonbaar verklaard is.
Foto Baert Eén van de bewoonsters wordt zaterdag teruggebracht naar het rusthuis, maar niet veel later moest iedereen alweer weg omdat het gebouw voorlopig onbewoonbaar verklaard is.
Bij een brand in woonzorgcentrum Ofelia is in de nacht van vrijdag op zaterdag een zwaargewonde gevallen. Negen anderen werden met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Voor nog eens dertig bewoners die ongedeerd bleven, werd opvang gezocht in rusthuizen in de buurt. Oorzaak van de brand is vermoedelijk een sigaret.

Buurman Christof kwam vrijdagnacht omstreeks 1.30 uur thuis na een avondje stappen, toen hij merkte dat er iets niet pluis was in het rusthuis. "Hij vertelde dat bewoners uit de ramen hingen en aan het roepen waren", vertelt zijn vrouw. "Mijn man is zelf bij de brandweer en had meteen door dat er vuur uitgebroken was. Hij heeft dan ook meteen de hulpdiensten gealarmeerd."


De brandweer was snel ter plaatse en haalde de bewoners uit het rusthuis. Zij werden vervolgens opgevangen in inderhaast opgezette tenten. "Het medisch interventieplan is in werking getreden", legt burgemeester Inge Lenseclaes uit. "Het bestrijden van de brand en de evacuatie van de bewoners verliep gelijktijdig. Enkele mensen moesten voor verzorging overgebracht worden naar het ziekenhuis, maar in de meeste gevallen ging het om slachtoffers die bevangen waren door de rook. Eén bewoner, die ook brandwonden opliep, is er erg aan toe. En ook enkele hulpverleners moesten verzorgd worden omdat ze zich gesneden hadden aan glasscherven." Later die nacht werden de bewoners overgebracht naar bejaardencentrum Mariënhof, waar ze in de cafetaria konden bekomen. En dat was nodig, want de schok was groot. Zo kon een Engelse bewoonster enkele uren na de brand nog steeds enkel 'I'm alive' stamelen.

Peuk gevonden

Naar de oorzaak van de brand was het aanvankelijk gissen. Uit de eerste bevindingen van de branddeskundige bleek dat het niet om kwaad opzet gaat. Meer dan waarschijnlijk moet er in de richting van een brandende sigaret gekeken worden. "In één van de gangen werd een brandhaard gevonden aan een zitbank, met in de buurt een peuk", aldus parketwoordvoerster Carol Vercarre. Opvallend: volgens het rusthuis zelf was er die nacht weinig tot niets gebeurd. "Er is niemand naar het ziekenhuis gegaan. Alles wordt opgeblazen. Meer willen we hierover niet kwijt", klonk het bits bij de directie.

Even terug naar huis

Zaterdagmiddag werden heel wat bewoners opnieuw naar woonzorgcentrum Ofelia gebracht. Althans, even dan toch. In de namiddag werd immers bekendgemaakt dat het rusthuis nog niet bewoonbaar was. Na een controle door Hulpverleningszone Oost besliste de burgemeester dat een terugkeer naar Ofelia niet mogelijk was. "Op basis van de controle is gebleken dat de situatie onvoldoende veilig was om de bewoners nu al terug te brengen", klinkt het bij de gemeente. "Ze zullen pas kunnen terugkeren eens het zeker is dat de veiligheid van de bewoners gegarandeerd kan worden." De bejaarden werden vervolgens opgevangen bij familie of in andere rusthuizen in de buurt