Kringloopwinkel mikt op termijn op 20 werknemers

Volgende week vrijdag opent langs de Brusselsesteenweg in Overijse kringloopwinkel ViTeS de deuren. Aanvankelijk zullen er zes mensen tewerkgesteld worden, maar op termijn wil men er twintig mensen aan het werk zetten.


De Kringwinkel ViTeS is in de eerste plaats een sociaal tewerkstellingsinitiatief. Zo zullen mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt er de kans krijgen om opnieuw werkervaring op te doen en opleidingen te volgen. "De opening van de winkel zorgt meteen voor zes extra arbeidsplaatsen binnen de sociale tewerkstelling", zegt Ingrid de Roo, communicatieverantwoordelijke bij Kringwinkel ViTeS. "Op termijn hopen we te groeien naar de capaciteit van onze site in Wespelaar, waar we twintig mensen tewerkstellen."


De Roo benadrukt dat ook de zorg voor het milieu een belangrijk item binnen de Kringwinkel is. "We halen gratis herbruikbare goederen op", klinkt het. "Onze keuze voor Overijse is logisch, want de druivenstreek was een blinde vlek in ons werkingsgebied. We halen er momenteel 3 kilogram op per inwoner op, terwijl we in steden waar we een winkel hebben al snel tot bijna 20 kilogram herbruikbare goederen per inwoner ophalen. Naast inzameling gaan we ook voor sensibilisering. Onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' hebben we zelfs een educatief spel voor kinderen uitgewerkt."


Tot slot zet de Kringwinkel zich in voor armoedebestrijding. Zo zal er samengewerkt worden met OCMW's, scholen en socioculturele organisaties. Vaak gaat het om materiële ondersteuning. (RDK)