Café 'Bij Jokke' herleeft met nieuwe uitbater

De oude uitbaatster Janine Van Overloop.
Baert Marc De oude uitbaatster Janine Van Overloop.
Het gehucht Eizer heeft weer een dorpscafé. Ruim een jaar na de sluiting is café 'Bij Jokke' opnieuw de stamplek van vele dorpelingen. Uitbater Johan Vandewalle zorgt sinds enkele dagen voor wat nostalgie in de schaduw van de kerktoren. "Je mag het café gerust een historisch monument noemen", zegt Johan.

"Het café werd in 1953 geopend door Jokke Van Overloop. Het bleef altijd in handen van de familie, want zijn dochter Janine bleef nadien altijd baas over de tapkraan. Ik kom zelf uit een familie van caféhouders en leek dus voorbestemd om dit icoon opnieuw leven in te blazen", aldus Johan.

Nieuwe uitbater Johan Vandewalle achter de toog.
Baert Marc Nieuwe uitbater Johan Vandewalle achter de toog.

Nostalgie

Maar de terugkeer van de populaire plaats liep niet van een leien dakje. "De familie Van Overloop was niet meer geneigd om er een café van te maken. Het zijn de inwoners van Eizer zelf die gelobbyd hebben om 'Bij Jokke' weer op te starten. Zo zijn ze ook bij mij terechtgekomen", vertelt Johan. "Ik wilde vanaf het begin dat authentieke gevoel bewaren. De toog is nog steeds het originele pronkstuk en ik heb ook gezocht naar oud meubilair dat past in de stijl van toen. Nostalgie is hier het sleutelwoord, maar vooral moet mijn café gewoon een plaats zijn waar de mensen van Eizer en omstreken gezellig samen een pint kunnen komen drinken. Er komt wel één belangrijke breuk met het verleden, want in mijn café kan je een koffie, een thee en een glaasje cava drinken. In de originele 'Bij Jokke' was dat niet mogelijk. Wie geen pint dronk, kon een porto krijgen. Wij gaan wel die stap in de toekomst zetten", lacht Johan. (DLO)