"Ofelia nog weken dicht" "Ofelia morgen weer open"

GEMEENTE EN RUSTHUIS SPREKEN ELKAAR TEGEN NA BRAND

De brand richtte heel wat schade aan, de bewoners worden elders opgevangen.
Repro Baert Marc De brand richtte heel wat schade aan, de bewoners worden elders opgevangen.
Na de brand in woonzorgcentrum Ofelia verblijft nog één bewoonster op intensieve zorgen. Alle anderen hebben het ziekenhuis intussen verlaten en krijgen onderdak in centra elders of bij familie. De directie maakt zich intussen sterk dat het rusthuis woensdag opnieuw de deuren kan openen, maar volgens de gemeente kan dat nog weken duren.

Een hevige brand heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag woonzorgcentrum Ofelia op de Nijvelsebaan geteisterd. De brandweer kon alle 41 bewoners net op tijd uit het gebouw bevrijden. Toch vielen er negen lichtgewonden en een zwaargewonde. Volgens het parket Halle-Vilvoorde ontstond het vuur door een brandende sigaret. "Iedereen mocht intussen het ziekenhuis verlaten, op één persoon na. Zij had de sigaret die de brand veroorzaakte in haar hand. Intussen is ze wel buiten levensgevaar", zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.

Elders onderdak

Alle bewoners hebben tijdelijk onderdak gevonden bij familie of in andere woonzorgcentra. "Een persoon verblijft in Mariëndal, twee andere in Tombeekheyde", vertelt Marieke Debels, diensthoofd communicatie van de gemeente. "De andere getroffenen zijn ondergebracht in privéwoonzorgcentra of bij familieleden. Het klopt dat er lange wachtlijsten zijn, maar meestal zijn er nog wel kamers vrij voor kortverblijf. Daar kunnen deze mensen dus voorlopig terecht."


Volgens burgemeester Inge Lenseclaes zal het nog weken duren vooraleer het rusthuis kan heropenen. "Eerst is er een grote opkuis nodig en er zullen herstellingswerken uitgevoerd moeten worden. Daarna zal er nog een volledige inspectie door de brandweer moeten gebeuren om de veiligheid te garanderen. Ik schat dat de bewoners pas binnen enkele weken terug kunnen", aldus Lenseclaes.

Woensdag heropening

De directie van Ofelia maakt zich sterk dat dat veel eerder kan. "Ik ben op dit moment bezig met de opkuis. Eens dat achter de rug is, kan iedereen terugkeren. Dat zal hoogstwaarschijnlijk tegen woensdag zijn", zegt eigenares Esther Rodriguez.


Ook in het weekend lag de communicatie tussen de directie van het woonzorgcentrum en de gemeente al lijnrecht tegenover elkaar. Volgens de directie werd het nieuws rond de brand opgeblazen, en konden de bewoners al meteen terug. De gemeente floot Ofelia daarvoor terug. "Er zijn veel leugens verspreid de afgelopen dagen. Voor de rest is er geen extra informatie en als die er is, dan komen we daar zelf wel mee naar buiten", klonk het toen bits bij Rodriguez.