Geen zebrapad, dus halen ze in crèche de krijtjes boven

Agentschap Wegen en Verkeer wil wel snelheid meten

Kim Rys en Melissa Stevelinck (rechts) ijveren voor meer verkeersveiligheid voor de kinderen
Benny Proot Kim Rys en Melissa Stevelinck (rechts) ijveren voor meer verkeersveiligheid voor de kinderen
Op de Gistelsesteenweg in Westkerke rijden ze vaak te snel, en daarom hebben de medewerkers van kinderdagverblijf Ukkie & Co zélf een zebrapad getekend. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer is een echt zebrapad op die plek niet mogelijk, maar het plant wel snelheidsmetingen én misschien een wegversmalling.
Met krijt is een officieus zebrapad getekend.
TVA Met krijt is een officieus zebrapad getekend.

Het kinderdagverblijf, dat veertien jaar bestaat en zich dagelijks over zestien kindjes ontfermt, ligt in de bebouwde kom. Op de Gistelsesteenweg mag je dus 50 kilometer per uur rijden. Maar de medewerkers van Ukkie & Co merken op dat veel automobilisten te snel rijden. Dat levert soms gevaarlijke situaties op, vooral wanneer ouders hun kindje komen oppikken. Daarom namen de crèchemedewerkers enkele krijtjes ter hand en tekenden ze zélf een zebrapad op de weg vlak voor de deur. Een statement dat kan tellen. “Onlangs nog werd een tienermeisje op haar fiets aangereden”, vertelt Melissa Stevelinck. 

“We tekenden het zebrapad niet alleen voor de kinderen en bezoekers van onze crèche. Vlak hiernaast is er nog een steegje dat veel middelbare scholieren gebruiken om van Westkerke naar Gistel te rijden. Er doen zich soms gevaarlijke situaties voor wanneer ze de baan willen oversteken.” Intussen laten ook enkele ouders van zich horen. “Ik mag er niet aan denken dat er iets met de kindjes zou gebeuren. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ wordt er maar beter een zebrapad aangelegd alvorens er een zwaar ongeval gebeurt.” 

De medewerkers van kinderdagverblijf Ukkie & Co tekenen zelf een zebrapad op de rijweg.
TVA De medewerkers van kinderdagverblijf Ukkie & Co tekenen zelf een zebrapad op de rijweg.

Overleg werpt vruchten af

Eerder al plaatste het stadsbestuur van Oudenburg twee fluorescerende figuurtjes met vlaggetjes langs de weg, de zogenaamde Veilige Victors. Maar de crèche is vragende partij voor meer verkeersveilige maatregelen in de vorm van een zebrapad. “Uiteraard hebben wij oren naar de vraag van het kinderdagverblijf. Verkeersveiligheid staat ook bij ons hoog op de agenda”, vertelt burgemeester Peter Velle (CD&V). “Alleen: niet het stadsbestuur, maar het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid is bevoegd voor de Gistelsesteenweg. Er komt veel meer bij de aanleg van een zebrapad kijken dan alleen een verfpot en kwast bovenhalen. Het Agentschap Wegen en Verkeer hanteert enkele regels.” 

Versmalling

Het Agentschap houdt minimaal 225 meter aan als afstand tussen twee zebrapaden op dergelijke weg in de bebouwde kom. Hier liggen op een afstand van 204 meter al twee zebrapaden. Als daar een derde bijkomt, zijn er dat volgens het Agentschap, in principe, twee te veel. Overleg tussen het stadsbestuur en AWV wierp alvast zijn vruchten af. “AWV plant om vanaf de tweede helft van januari snelheidsmetingen te doen”, zegt Velle. “Als geconcludeerd wordt dat de verkeerssituatie te gevaarlijk is, kan mogelijk er een kleine versmalling en herschikking van de zebrapaden komen. Die kunnen aangevuld worden met dynamische snelheidsaanduidingsborden met smileys, in de hoop dat bestuurders hun vaart minderen. Ik blijf alleszins uiterst gecharmeerd door de creatieve stunt van de crèche”, aldus de burgemeester.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Armand Wuyts

    Goed bedoeld,maar heeft geen wettige waarde!