61 BV's poseren onder water

PIETER CLICTEUR STELT EERSTE FOTOBOEK 'HEART' VOOR

Kirsten Janssens van 'The Sky is the limit' woont de boekvoorstelling van Pieter Clicteur bij.
Benny Proot Kirsten Janssens van 'The Sky is the limit' woont de boekvoorstelling van Pieter Clicteur bij.
Fotograaf Pieter Clicteur heeft met 'heArt' zijn allereerste fotoboek voorgesteld. 61 bekende Vlamingen poseren er onder water met een hart. De opbrengst van het mooie fotowerk gaat naar de Sleuyter Foundation, die zich inzet voor orgaandonatie. "Ik ben heel tevreden met het resultaat", glundert Kirsten Janssens, bekend van 'The sky is the limit'.

Pieter Clicteur (37) is al lang geen onbekende meer. De fotograaf uit Ettelgem is al zes jaar lang huisfotograaf van het Oostendse filmfestival en maakte al vier keer het campagnebeeld. Die met acteur Johan Heldenbergh stak er bovenuit: Pieter dropte Heldenbergh in het ruime sop en maakte onder water enkele knappe beelden. Tegenwoordig hangt in het Cultuurcafé van De Grote Post een serie bekende gezichten, die zich eveneens onder water uitleven. Voor dit boek ging Pieter gelijkaardig tewerk: de bv's houden hun adem in, poseren op een originele manier en Pieter - uitgerust met duikflessen - legt alles vast. "Hier werd de basis van dit boek gelegd", vertelt een glunderende Clicteur. "Een jaar lang werkte ik aan heArt (uitgesproken als het Engelse woord voor 'hart', red.). Ik contacteerde zelf de bv's, werkte het concept uit en stak nog eens uren en uren in de mooie bewerking en afwerking. Een boek uitgeven is iets speciaals, het is net als een kind op de wereld zetten. Je verlangt zo hard naar het resultaat."


De 61 bekende gezichten zijn niet klassiek geportretteerd. "In samenwerking met Franklin Sleuyter en zijn Foundation hadden we maar één doel: orgaandonatie promoten op een originele en creatieve manier. Ik denk te mogen stellen dat we daarin geslaagd zijn."

Muzikant Maurice Engelen.
Benny Proot Muzikant Maurice Engelen.

Zwembad

De medewerkers aan het project sprongen het Oostendse zwembad in, waarna Pieter met zijn aangepaste camera erop los fotografeerde. "Iedereen had een replica van een mensenhart in handen. We hebben dat hart in iedere foto een bijzondere plaats gegeven en er een verhaal aan vastgehangen."


Tussen de 61 gezichten steken Barbara Sarafian, Els De Schepper, Guga Baúl, Matteo Simoni en Tine Embrechts. Bij de officiële voorstelling in De Grote Post was er ook schoon volk te bespeuren. "Het was een heel leuke samenwerking met Pieter", vertelt Miss België Annelies Törös. "We hebben al eens samengewerkt voor de promo van een partner van Miss België. Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om lang onder water mijn adem in te houden, maar dat viel best mee. Ik ben heel tevreden over het eindresultaat."

Miss België Annelies Törös.
Benny Proot Miss België Annelies Törös.

Bang onder water

Maurice Engelen, bekend van de band Praga Khan, kan hartelijk lachen om de foto's. "We kennen elkaar al van het Filmfestival, waar ik eens master was, en via de Sleuyter Foundation. Ik ben echt geen waterrat en was bang om water binnen te krijgen. Pieter zit tenslotte met zijn duikflessen in het water, wij niet. Hoe dan ook, het resultaat is prachtig." Kirsten Janssens, de vrouw van Jan Kriekels en bekend van de tv-show 'The sky is the limit', was in haar nopjes. "Kijk eens naar het resultaat, schoon hé", is heel content. "Pieter had mij gemaild en ik had 'ja' gezegd. Zo simpel is het gegaan. Ik ben heel blij en ga zo veel mogelijk boeken verkopen voor de Foundation."


Het boek heArt is vanaf 27 mei in de boekhandel verkrijgbaar aan 29,99 euro. De uitgeverij is Stichting Kunstboek.

VTM-reporter Aagje Vanthomme.
Benny Proot VTM-reporter Aagje Vanthomme.