"Margueritte Deschuytter was een icoon"

BEKENDE CAFÉBAZIN EN MODEONTWERPSTER OVERLEDEN

Hier zien we Margueritte op tachtigjarige leeftijd met links haar dochter Isabelle Capelle en broer Eugeen Deschuytter en rechts kleindochter Lien Van Ryckeghem.
Foto JVK Hier zien we Margueritte op tachtigjarige leeftijd met links haar dochter Isabelle Capelle en broer Eugeen Deschuytter en rechts kleindochter Lien Van Ryckeghem.
Westkerke treurt. Margueritte Deschuytter is overleden na een korte ziekte als gevolg van een trombose. Ze zou volgende maand 87 jaar geworden zijn. De trotste dame was vooral bekend als modeontwerpster en caféuitbazin van het typische volkscafé Sint-Audomarus.

Margueritte, Margriet, Margaretha was meer dan zomaar een volksfiguur. Vijftig jaar lang baatte ze het gezellige, oer-Vlaamse volkscafé Sint-Audomarus uit, met de befaamde snuifdoos bij de hand. Je kon er lange tijd pinten, koffie en frisdrank krijgen aan 1 luttele euro. Maar een valpartij noopte haar in mei 2013 om het café te sluiten. "Alle soorten mensen kwamen naar het café: arm en rijk, jong en oud, scheef of krom. Ikzelf heb nog nooit een druppel bier gedronken, ik lust het echt niet. Ik serveerde ook altijd water en cola in kleine flesjes, uit zindelijkheid", vertelde de immer fiere dame tijdens haar laatste dag als cafébazin. "Mijn grootouders hadden een café langs de Vaart. En mijn vader ging altijd bij vrienden op café. Ik ben dus echt opgegroeid in het caféleven. Ik hielp al mee in de kelder of aan de ijskast van toen ik amper 3 jaar oud was." Intussen is Sint-Audomarus afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

Haute couture

Maar voor ze achter de toog stond, bouwde Marguerite een opvallende carrière uit als modeontwerpster. Ze studeerde in 1949 af met grote onderscheiding aan de beroepsschool voor meisjes in Antwerpen, waar ze de opleiding 'knippen & kostuumnaaien' volgde. Haar tante woonde in Antwerpen en genoot dezelfde opleiding.


"Het was toen niet vanzelfsprekend om te gaan studeren, zeker niet als oudste van een gezin met zes broers", blikte ze eerder terug op haar studies. "We leerden er echte haute couture maken. Toen ik afstudeerde, startte ik met vijf andere meisjes een atelier aan de Oudenburgse Vaart." Al snel genoot Margueritte bekendheid in heel België. Haar bruidskleren, mantels, tailleurs en mantelpakjes waren ongezien en modern. Ondanks het welstellende cliënteel, had Marguerite oog voor de minderbedeelden. "We hebben regelmatig gratis kleren gemaakt voor gezinnen die niet veel geld hadden." Ze organiseerde ook overzichtsexpo's van haar werk, zoals in 2009, niet toevallig zestig jaar na haar proclamatie. Toen ze huwde met Henri Capelle stapte ze mee in de zaak van haar man: de nog altijd bekende Capelle-garage in Westkerke-centrum. Met Henri was ze 48 jaar lang getrouwd, hij overleed in 2004.

Kaartjes en cadeaus

Margriet was ontzettend graag gezien in de regio. Zo werd haar tachtigste verjaardag uitbundig gevierd. Een hele dag lang kwamen familie, vrienden en caféklanten op bezoek. Ze kwamen zelfs uit de streek van Gent en Brussel speciaal naar Westkerke afgezakt. Margueritte laat drie kinderen na: ex-schepen en huidig CD&V-raadslid Isabelle Capelle, Ivan die nog altijd garage Capelle uitbaat en Christian, eveneens garagist in De Panne.


"Je mag mama gerust een icoon noemen", zegt dochter Isabelle. "Ze was gekend voor haar kledij, het café, de garage en de vele kaartingen in de streek. Ze was een 'dulle koartster', een fervent kaartster. Iedereen zal haar hard missen." Margueritte laat ook acht kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen achter.


Volgende woensdag, om 10 uur, staat de afscheidsplechtigheid in de kerk van Westkerke gepland.