Woning op loods wint BIS Award

MINISTER SCHAUVLIEGE WIL GELIJKAARDIGE PROJECTEN STIMULEREN

Vlaams minister Joke Schauvliege kwam het winnende bouwproject gisteren bezoeken.
Ronny De Coster Vlaams minister Joke Schauvliege kwam het winnende bouwproject gisteren bezoeken.
Een opmerkelijk gebouw aan de Neringstraat in Oudenaarde heeft de begeerde Bis Award gewonnen. "We moesten een loods ontwerpen, maar dachten: wat als we daar nu eens vier huizen bovenop bouwden?" vertelt architect Seger Delmulle. Hij overtuigde niet alleen de bouwheer en de stad: Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) kwam het project gibekijken en wil de wetgeving versoepelen om dit soort projecten te stimuleren.

De Oudenaardse schrijnwerker Jeroen Roos wou een nieuwe loods bouwen aan de Neringstraat, waar volgens de stedenbouwkundige voorschriften alleen (ambachtelijke) industriële gebouwen zijn toegelaten. "De opdracht was dan ook: maak een plan voor een loods. Maar omdat de site centraal gelegen is in een residentiële omgeving, kwamen we met een ander idee. Wat als we op de loods nu eens woningen zouden bouwen in plaats van dat als een plat en onverharde oppervlakte te laten?" vertelt Seger Delmulle van het Wortegem-Petegemse architectenbureau Delmulle Delmulle.

Zo ziet de woning bovenop het atelier er langs de binnenkant uit.
Repro Ronny De Coster Zo ziet de woning bovenop het atelier er langs de binnenkant uit.

Niet evident

"Evident is de combinatie niet: de wet laat toe dat je bij een industrieel pand één woning voorziet, maar geen vier. Daarom hebben we de loods opgedeeld in vier delen, die ook als aparte ateliers op loodsen kunnen dienen", legt Delmulle uit.


De vier dakwoningen hebben elk een oppervlakte van 115 vierkante meter en zijn voorzien van drie slaapkamers. Er is ook een terras van 35 vierkante meter. "We mikken hiermee vooral op jonge gezinnen. Wonen en werken kunnen hier perfect samengaan. Overdag wordt er in het atelier gewerkt. Dan zijn de bewoners ook het huis uit. Op die manier is het niet storend om bovenop een klein 'fabriekje' te wonen. En eigenlijk zou het een ideale match zijn, dat de huizen worden betrokken door mensen die zelf het bedrijf op het gelijkvloers werken. Je kan dat niet forceren, maar die manier van bouwen zou ook veel mobiliteitsproblemen kunnen oplossen", bedenkt Seger.

BIS-award

Het idee om bovenop een schrijnwerkersatelier woningen te bouwen, levert de ontwerper de BIS-Award 2017 op. Bovenop de architectuurprijs kwamen er gisteren ook felicitaties van Vlaams Omgevingsminister Joke Schauvliege (CD&V), die het gebouw ging bezoeken.


"De meerwaarde is dat je op heel weinig grondoppervlakte vier gezinnen kan laten wonen en ook nog eens een bedrijf ruimte geeft. Dit maakt dat je niet vijf verschillende verkavelingen nodig hebt. Dit project moet andere bouwheren en architecten inspireren om bewuster om te gaan met de beschikbare ruimte. De wetgeving laat het nog niet altijd toe om industrie en wonen te combineren, maar dat moeten we vanuit het beleid bijsturen. Ook boven winkels kan op die manier plaats worden gebruikt om te wonen, besluit Schauvliege.