Wie helpt slachtoffer brandstichting aan nieuwe bromfiets?

Crowdfunding gestart na vandalisme rond Oudenaardse jachthaven

Van de in brand gestoken bromfiets bleef alleen nog wat schroot over.
Ronny De Coster Van de in brand gestoken bromfiets bleef alleen nog wat schroot over.
Er is een geldinzameling gestart voor een vrouw en haar dochter, die eind december het slachtoffer zijn geworden van een een brandstichting. “De brommer die mijn moeder elke dag nodig heeft voor haar werk, is vernield. Zolang de daders niet gevonden worden, moeten we niet rekenen op een vergoeding”, beseft de dochter. Een verre buur hoopt de nodige centen bijeen te krijgen om een nieuwe brommer te kunnen kopen.

Vandalen waren in de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 december lelijk tekeer gegaan in de buurt van de jachthaven aan de Bergstraat in Oudenaarde. Ze beschadigden verschillende geparkeerde auto’s in de straat en staken een bromfiets in brand. Het voertuig stond tegen de gevel van een huis aan de Trekweg Rechteroever. De gevel raakte zwaar beschadigd, de bromfiets is helemaal vernield.

De gevel van de woning liep door de brandstichting zware schade op.
Ronny De Coster De gevel van de woning liep door de brandstichting zware schade op.

Niet thuis

“We waren gelukkig niet thuis toen dit gebeurd is, vertelt de studente die samen met haar moeder het beschadigde huis betrekt.

Een beetje uit schaamte wil ze liever niet met haar naam in de krant , maar ze getuigt hoe zwaar ze onder de indruk is van de brandstichting.

“Ik ben voorlopig ingetrokken bij de ouders van mijn vriend. Mijn moeder verblijft tijdelijk in het buitenland en het is ronduit akelig om alleen te wonen in een huis waar brand is gesticht en waar mensen door de gevel naar binnen kunnen turen. Vlak na de feiten kwamen veel mensen hier kijken en hoorde ik ze door de opening van de gevel commentaar geven. Ik kon het niet meer aan en blijf er daarom even weg. Ik zit overigens ook in de blok”, vertelt de studente sociaal werk.

Geen daders, geen vergoeding

“Wij hebben geen vijanden. Het is voor ons dan ook volkomen onduidelijk wie de daders kunnen zijn van dit vandalisme. Ze zijn door de politie alvast nog niet opgespoord. Daardoor kunnen wij de schade ook niet vergoed krijgen: de verzekering betaalt niets uit, zolang er geen tegenpartij is waarop zij de centen kunnen verhalen”, vertelt het meisje.

Over twee weken keert haar moeder terug. “Ze weet wat er gebeurd is. Het was dan nog uitgerekend op haar verjaardag. Het grote drama is, dat ook de bromfiets van mijn mama vernield is. Wij hebben het niet breed. Mijn moeder gebruikte die brommer om naar haar werk te rijden. Geld om een nieuwe te kopen, hebben we niet”, zucht ze.

Ze heeft even geaarzeld, toen een verre buur met het idee kwam voor een hulpactie, maar zet haar trots noodgedwongen opzij. “Ik wil zo graag mijn moeder verrassen als ze op 23 januari terugkeert. Het zou formidabel zijn als we voor haar tegen dan toch een brommer konden kopen. Een nieuwe kost al snel 2.500 euro, maar ik zou al tevreden zijn met een tweedehandse. De initiatiefnemer van de crowdfunding stelt 1.000 euro voorop als streefdoel. Ik durf niet te geloven dat we dat bedrag halen, maar zou het wel fantastische vinden”, zegt het meisje.

Online

De geldinzameling gebeurt online via de site https://www.gofundme.com/hulp-slachtoffers-brandstichting-trekweg-ro?fbclid=IwAR0PZH369Tcgc4oW2JTXnYNa_SqT2gKxhbA0SQdiC83-ZAeQffeOkcOQL-A.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rene Dannau

    ik hoop dat deze vandaal gevonden wordt of dat deze op zijn minst 5000 euro anoniem in hun bus steekt, want de gevel heeft ook schade.