Vraag naar volwaardige sportsite is groot

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KRUISEM

De gemeente participeert in de bouw van de sporthal in Huise. Hier een toekomstbeeld.
Ronny De Coster De gemeente participeert in de bouw van de sporthal in Huise. Hier een toekomstbeeld.
Waar gaan de sportieve inwoners van Kruisem hun hobby beoefenen? Geen enkele partij geeft daarop een concreet antwoord. Iedereen lijkt het erover eens, dat een onderzoek nodig is. Maar de sporthal in Huise blijft een twistpunt.

Uit de Survey Gemeentemonitor, een onderzoek door de Vlaamse overheid in 2018, blijkt dat 90% van de Kruishoutemse inwoners tevreden is over de sportvoorzieningen in de gemeente, terwijl dat in Zingem bijna de helft (48%) is. "Ook uit onze eigen recente bevolkingsenquête blijkt dat vooral inwoners uit Zingem malcontent zijn als het over sportmogelijkheden gaat", zegt Geoffrey Verleyen, lijsttrekker van het kartel Open Vld/N-VA/Plus.

"Er is duidelijk nood aan een volwaardige sportsite. De meerderheidspartijen CD&V kiezen voor de bouw van een sportzaal in Huise, waarbij de gemeente 1,6 miljoen euro betaalt in ruil voor een gebruiksrecht van 50 jaar. Wij zijn geen voorstander van die plannen. Er moet een behoefteanalyse komen, zodat we met kennis van zaken kunnen beslissen over de toekomst van deze sportsite. Zo'n behoefteanalyse is ook nodig door de fusie tussen Kruishoutem en Zingem, aangezien beide gemeenten tot voor kort een eigen visie op het vlak van sport en recreatie hadden ontwikkeld. Wij willen in dit dossier dus geen overhaaste beslissingen nemen", zegt Verleyen.

"In Kruishoutem hebben we alvast al zwaar geïnvesteerd in de uitbreiding van de gemeentelijke sporthal met onder meer een nieuwe gevechtszaal en een nieuwe fitnessruimte", zegt de Kruishoutemse burgemeester Joop Verzele (CD&V). "Heel de zone Kerkakkers blijft behouden als voetbalterreinzone, tenniszone, Finse looppiste en veldrit- parcours. In Huise komt er een samenwerking tussen de plaatselijke school en het gemeentebestuur. Een fijn huwelijk. Meer en meer moeten ruimten gedeeld kunnen worden in plaats van dikwijls lege gebouwen te hebben. De site Hofakkerstraat staat niet meer op de agenda. Er wordt met het nieuwe schepencollege eerst een plan opgemaakt over globaal Kruisem (alle 9 dorpen) met input vanuit de Kruisemse sportverenigingen", aldus Verzele.

Ook Peter Depauw (Groen&Co) vindt overleg nodig en wil vooral niet dat voor sport nieuwe open ruimte wordt aangesneden. "Sportinfrastructuur hoort best zo veel mogelijk bij de woonkernen aan te sluiten", vindt de groene lijsttrekker. (DCRB)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.