Voetbaloorlog ei zo na vermeden

STAD TREKT PLAN VOOR WK-SCHERM OP MARKT AL NA ENKELE UREN IN

De parking aan de Qubus blijft de enige plek in Oudenaarde waar het WK outdoor op groot scherm te volgen is.
Ronny De Coster De parking aan de Qubus blijft de enige plek in Oudenaarde waar het WK outdoor op groot scherm te volgen is.
Luttele uren nadat de stad gisterochtend het idee lanceerde voor een tweede groot scherm vrijdag voor de match België-Brazilië, is dat plan alweer afgevoerd. Dat gebeurde na protest van Peter Decordier, organisator van WK-dorp. Hij vindt het niet kunnen, dat de stad plots de concurrentie zou aangaan met de Qubus.

De Oudenaardenaars smeren alvast de stembanden voor nu vrijdag. Dan staat er het meezingconcert 'Zingem Vlaamse Klassiekers' op het programma, in het kader van 'Vlaanderen Feest' en de 11 juli-viering. De stad vreest kennelijk voor de concurrentie van de WK-match die de Rode Duivels vrijdag tegen Brazilië afwerken. En dus wilde Oudenaarde zijn plannen bijsturen en een groot scherm plaatsen op de Markt.


"Voor de gelegenheid slaan we de handen in elkaar met de lokale horeca. Kaffee Hyppo, Brasserie Pagora, Adriaen Brouwer, De Carillon, La Pomme d'Or en 't Pand bundelen de krachten om iedereen op de nieuwe markt een hele avond van spijs en drank te voorzien", dat stond in een persbericht dat de Dienst Cultuur gisterochtend verspreidde.


Peter Decordier, die samen met voetbalclub SV Oudenaarde het WK op groot scherm organiseert aan de Qubus, geloofde zijn ogen niet. "Dit gaat in tegen alle gemaakte afspraken. De stad pleegt hier woordbreuk", klonk het. "De stad heeft altijd gezegd, dat er in Oudenaarde maar plaats was voor één grote outdoor WK-organisatie op groot scherm met als voornaamste reden de veiligheid. Wij moeten rekening houden met een heleboel veiligheidsmaatregelen. Maar nu zou het plots ook snel-snel op de Markt kunnen? Bovendien hebben wij samen met SV Oudenaarde ook maar beslist om het WK-event te organiseren, mits de garantie van de stad dat wij de enigen waren. Anders krijg je het financieel plaatje niet rond. Straf dat de stad nu zélf de concurrentie met ons aangaat en een graantje wil meepikken", aldus Decordier.

Cultuurschepen Guy Hove.
Ronny De Coster Cultuurschepen Guy Hove.

Plannen afgevoerd

Cultuurschepen Guy Hove (Open Vld) verdedigde in eerste instantie zijn tweede scherm. "Op de Markt bereiken we met 'Vlaanderen Feest' toch een heel ander publiek. Maar ook die mensen willen we de kans geven om het WK te volgen", aldus Hove. Luttele uren na de lancering van het idee volgde plots een heel andere mededeling. "De stad laat het plan varen. We krijgen dit organisatorisch niet meer rond", klinkt de officiële uitleg van de stad.


"Dat verbaast me niet, maar het is vooral stuitend, dat het stadsbestuur dit wel wou proberen", reageert Decordier op de uiteindelijke beslissing.