Visser in elkaar geslagen aan Donkvijver

POLITIE VOERT WAAKZAAMHEID IN RECREATIEGEBIED OP

De Donk is normaal een plaats waar mensen een fijne tijd beleven.
Ronny De Coster De Donk is normaal een plaats waar mensen een fijne tijd beleven.
Ken Vindevogel (32) uit Gavere verbijt de pijn, nadat hij aan de Donkvijver in Oudenaarde hardhandig werd aangepakt door een zeskoppige vechtersbende. "Twee tieners scheurden hier rond met een brommer. Nadat ik opmerkte dat dit hier verboden en ronduit gevaarlijk is, stoven ze luid roepend weg. Een uur later keerden ze met een knokploeg terug om me in elkaar te slaan", vertelt Ken.

"Ik was aan het vissen en had al een paar keer een brommer horen voorbijsnorren op het pad rond de vijver. Mensen waren voor de roekeloze bromfietsers zelfs al moeten opzij springen", begint Ken te vertellen. "Omdat ik in het bestuur van de Karper Vereniging Oudenaarde (KVO) ben aangesteld om toezicht te houden aan de vijver, heb ik de bevoegdheid om overtreders aan te spreken. Dat heb ik daarom ook gedaan, weliswaar op een beleefde manier. De twee kerels, van wie ik de leeftijd schat op 16-17 jaar, werden echter verbaal meteen heel agressief. Om escalatie te voorkomen, heb ik het gesprek afgerond met de melding dat ik de politie zou bellen als ze nog problemen zouden veroorzaken. Daarna zijn ze luid roepend vertrokken. 'We zullen je nog wel vinden', dreigden ze."

Ronny De Coster

Grootste aanstokers

Ken schonk er verder geen aandacht aan, tot een uur later de twee op hun brommer terugkeerden. "Ze begonnen meteen ruzie te maken, terwijl op een vijftigtal meter afstand nog vier anderen in aantocht waren. Die waren duidelijk ouder. Toen ze alle zes rond mij stonden, sprong de passagier van de bromfiets met de beide voeten in mijn richting. Ik kon hem ontwijken. Hij viel en klauterde weer recht, waarna ze alle zes op mij sprongen. De twee jongsten, dus die van de brommer, waren nog de grootste aanstokers."

Ronny De Coster

Hersenschudding

"Uiteindelijk zijn ze me alle zes beginnen schoppen en slaan. Ik maakte me zo klein mogelijk om me te beschermen, maar heb kneuzingen over mijn hele lichaam. Ik heb een hersenschudding, aan mijn oog is er een bloeduitstorting en twee tanden zijn gebroken. De tandarts voorspelt een kost van meer dan 2.000 euro", schetst Ken de opgelopen lichamelijke schade. Uit schrik verschijnt hij liever niet met zijn foto in de krant.De politie heeft twee van de verdachten al geïdentificeerd."We zijn zeer waakzaam voor de ontwikkeling die aan de Donkvijver bezig is", zegt Joost Duhamel, hoofd van de politiezone Vlaamse Ardennen. "De Donk is als recreatiegebied volop in ontwikkeling. We krijgen daar dus almaar meer bezoekers en we moeten ook duidelijk aflijnen wat kan en niet. We zijn vastberaden om mogelijke problemen proactief aan te pakken. Samen met de stad zijn we bij de politie volop bezig om hiervoor een plan uit te werken", zegt Duhamel.


Ook Hendrik Vandemarliere van sportorganisator The Outsider bevestigt de stijgende problematiek. "De Donk is een gebied voor zachte recreatie. We moeten erover waken dat het zo blijft. Want 's avonds laat en zelfs 's nachts dwaalt hier volk rond dat niet met die bedoeling naar de Donk komt. Stad en politie zijn gelukkig wel alert. We zaten deze week nog rond de tafel om samen te bekijken hoe we die overlast kunnen kanaliseren en indijken. De zaken worden door het stadsbestuur duidelijk niet op hun beloop gelaten", besluit Vandemarliere.