Syrische vluchteling helpt nieuwkomers om zich sneller te integreren

Jaar na aankomst in Oudenaarde wijst Ahmad anderen de weg naar taallessen en werkgelegenheid.

Zes jaar nadat hij samen met zijn gewonde vader vluchtte uit zijn geboortestad Aleppo in Syrië, wordt Ahmad Ayran in Oudenaarde een zogenaamde toeleider. “Ik heb mijn weg gevonden en zal andere nieuwkomers nu helpen om zich hier te integreren”, voorziet Ahmad.
Ahmad Ayran, samen met OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer (CD&V). "Het is enorm belangrijk dat nieuwkomers de weg vinden naar taallessen en werkgelegenheid"
Ronny De Coster Ahmad Ayran, samen met OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer (CD&V). "Het is enorm belangrijk dat nieuwkomers de weg vinden naar taallessen en werkgelegenheid"

Ahmad was een jaar geleden zelf een nieuwkomer in Oudenaarde. In november 2013 vluchtte hij samen met zijn gewonde vader van zijn geboortestad Aleppo in Syrië. Eerst kwam hij in Turkije terecht en drie jaar later belandde Ahmad in België.

Vrijwilligerswerk

“Meteen na mijn aankomst in Oudenaarde heb ik me ingeschreven voor een cursus Nederlands en ben ik me ook gaan engageren als vrijwilliger in woonzorgcentrum Scheldekant in Eine”, vertelt Ahmad. De Syriër is door het OCMW van Oudenaarde aangetrokken om de allereerste “toeleider” te worden.

Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is als je in een vreemd land terecht komt en je weg moet zoeken

Ahmad Ayran

“Dat is iemand, die nieuwkomers gratis hulp en ondersteuning geeft. Die mensen hebben veel vragen. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is als je in een vreemd land terecht komt en je weg moet zoeken. Als toeleider vorm ik een brug tussen nieuwkomers en de stedelijke diensten en ook organisaties in de stad. De bedoeling is, dat mensen een beter contact hebben, wegwijs worden en zich dan ook makkelijker kunnen inwerken”, vat Ahmad zijn taak samen.

Zo snel mogelijk taal leren

“De toeleider stimuleert de integratie van nieuwkomers”, pikt OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer (CD&V) in. “Door een beroep te doen op de toeleider kunnen mensen sneller de weg vinden naar taallessen Nederlands, de VDAB en administraties. Onze stad wil nieuwkomers kansen geven om zich volop te integreren en Ahmad zal hen bijstaan om die kansen ook te grijpen. We willen dat nieuwkomers zo snel mogelijk de taal leren en aan werk geraken. Dat bevordert de integratie het best en daar zetten we vanuit het OCMW en de stad graag op in. Iedere nieuwkomer kan, ongeacht afkomst, taal, geslacht, huidskleur, religie bij de toeleider terecht”, benadrukt Vercamer.

Wie beroep wil doen op de toeleider, kan terecht in het Sociaal Huis of contact opnemen met Ahmad Ayran: toeleiderinoudenaarde@gmail.com, telefoon 0465/98.93.47 of bij Nele Gavel van OCMW Oudenaarde: activering@ocmwoudenaarde.be of 055/46.06.55
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.