Stad onderzoekt eenrichtingsverkeer op Koppenberg

De Koppenberg oprijden en hopen dat er geen tegenligger komt.
Ronny De Coster De Koppenberg oprijden en hopen dat er geen tegenligger komt.
Het stadsbestuur laat onderzoeken of de Koppenberg in Melden verkeersveiliger kan worden door er eenrichtingsverkeer in te voeren. Het voortstel komt van oppositieraadslid Roland Van Heddegem (N-VA). "Die afdaling is levensgevaarlijk, zeker als er ook nog een tegenligger komt", zegt hij.

Valpartijen in wielerkoersen niet meegerekend, zijn er op de Koppenberg nog geen noemenswaardige ongevallen gebeurd. De jongste vijf jaar waren er slechts vier ongevallen met lichtgewonden, zo blijkt uit cijfers van de politie. "Maar laat ons niet wachten tot het er eens van komt, want er doen zich hier wel levensgevaarlijke verkeerssituaties voor", vindt Roland Van Heddegem. Vooral op het steilste en smalste stuk van de bult van Melden zag hij motorrijders en automobilisten gevaarlijk naar beneden scheuren. "Als er dan een tegenligger komt, loopt het fout af, omdat ze elkaar te laat zien", waarschuwt Van Heddegem.

Eenrichtingsverkeer

Bij wieler- en loopevenementen wordt er telkens een politiereglement uitgevaardigd waarbij het verboden is om de Koppenberg af te dalen. "Maar er moet ook aandacht uitgaan naar de veiligheid buiten die evenementen", vindt Van Heddegem. Hij stelt voor om op de bekende wielerhelling permanent eenrichtingsverkeer in te voeren: alleen de berg opklauteren zou dan nog mogen. Wie van boven naar beneden wil, moet dan omrijden.

Onderzoeken

Schepen van Mobiliteit Lieven Cnudde (CD&V) voelt wel iets voor het idee. "Het lijkt me de moeite om in een technische commissie te bekijken of dit haalbaar is. Zo moeten we bekijken of anderhalve kilometer omrijden voor fietsers wel haalbaar is. We gaan dit voorstel zeker onderzoeken", belooft Cnudde. (DCRB)