Stad laat Liedtskasteel renoveren

Het Liedtskasteel zal in al haar glorie hersteld worden.
Foto's De Coster Het Liedtskasteel zal in al haar glorie hersteld worden.
Het stadsbestuur van Oudenaarde laat het kasteel in het Liedtspark restaureren en renoveren. Het negentiende eeuwse gebouw in ere te herstellen, zal 2,4 miljoen euro kosten.

Het Liedtskasteel is, samen met het zes hectare grote domein inclusief volkstuinen, sinds 1907 eigendom van de stad. Dit gebeurde na een schenking van de zoon van baron Charles Liedts, Amedé. Het park vormt de groene long van de stad en is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.


Onlangs kreeg de beplanting van het Liedtspark nog een grondige snoeibeurt. Die werkzaamheden kregen nogal wat kritiek en werden op last van het Agentschap Onroerend Erfgoed zelfs even stil gelegd, omdat het kortwieken van struiken en bomen te ver ging.


De stad staat nu voor een veel groter werk met de restauratie van het kasteel, dat de thuisbasis is van verschillende vrijzinnige verenigingen.

Nieuw dak

Het kasteel heeft alvast een nieuw dak nodig. De plaatsing wordt geen routineklus, want de platen van het te verwijderen onderdak bevatten asbest. Om aan de energienormen te voldoen, is bijkomende isolatie nodig. In het gebouw moet een compartimentering komen om het brandveiliger te maken. De tweede verdieping wacht een volledig opfrissing.


Na de restauratie moet het gebouw ook volledig toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Daarvoor komt er een hellend vlak aan de inkom.


In heel het gebouw moeten de elektriciteits-, verwarmings- en sanitaire installaties vernieuwd worden.


De buitenrestauratie omvat onder meer herstellingen aan de gevel en het vervangen van schrijnwerk. Ook het terugplaatsen van verdwenen glas-in-loodramen en het opknappen van de metalen buitenserre aan de ingang van de kelder staan in het lastenboek dat het Gentse architectenbureau Van Acker en Partners heeft opgesteld. De ontwerpers schatten dat de totale prijs van de kasteelrestauratie op zo'n 2,4 miljoen euro zal komen.

Beschermd

"Het gebouw is beschermd, waardoor we een subsidie van 80 procent kunnen krijgen", zegt schepen van Openbare Werken Guy Hove (Open Vld), die het ontwerp maandag aan de gemeenteraad voorlegt.


"Het dossier heeft nog een flinke weg af te leggen: we moeten nu wachten op het ministerieel besluit dat ons de restauratie toekent. Op dat moment voorzien we in de stadsbegroting de 970.466 euro die we als stad zelf moeten betalen."