Riool wordt toeristische attractie

WANDELEN IN COUPURE DANKZIJ APARTE AFVOER AFVALWATER

HIer aan de Gevaertdreef en ook op de parking van de Bernardusscholen kan je in en uit de riool stappen.
Foto Ronny De Coster HIer aan de Gevaertdreef en ook op de parking van de Bernardusscholen kan je in en uit de riool stappen.
De stad krijgt er een opmerkelijke toeristische attractie bij: een riool waarin je kan wandelen. "Door in die afvoer het afvalwater af te zonderen in een kleinere buis, wordt de eigenlijke riool een wandelweg, waar je de fundamenten van onder meer de oude Beverepoort kan zien", zegt schepen van openbare werken Guy Hove (Open Vld). Kostprijs: 300.000 euro.

De Rietgracht (Coupure) is sinds de jaren 70 ingekokerd en wordt nu gebruikt als gemengde collector voor de aansluiting van het rioleringsstelsel van Oudenaarde centrum en opwaarts: afval- en regenwater stromen nu samen door die grote riool.


Waterzuiveraar Aquafin ontvouwt plannen om het afval- en regenwater in de toekomst gescheiden af te voeren. Daarvoor zou in de Coupure, die een doorsnede van bijna twee meter heeft, een kleinere afvalbuis worden aangelegd. Die zou het vuil water afvoeren, terwijl door het grote kanaal alleen nog regenwater zou stromen.


Daardoor zal in de toekomst een gescheiden afvoer mogelijk zijn van het afvalwater van de gerenoveerde Markt, het Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde, Bernardusscholen Oudenaarde, de Beverestaat, Wortegemstraat, de Saffre-site, het Sint-Jozefsplein en omgeving en het Sportcentrum.


"Dat maakt dat dit voor Oudenaarde op vlak van afvalwaterbeheer een zeer belangrijk riooldossier is", zegt Guy Hove (Open Vld), schepen van openbare werken.


Hij ziet in de vernieuwing van de riool ook een kans om er een toeristische attractie van te maken. "We gaan een deel van deze riool toegankelijk maken voor het publiek. We kunnen dit doen over een afstand van ongeveer vierhonderd meter. Daarvoor laten we een ingang bouwen op het parkeerterrein aan de Gevaertdreef (nabij het café The Pink Panther) en ook nabij de fietsenstalling achter de Bernardusscholen. Je stapt tussen die twee plaatsen onder het Tacambaroplein. De Coupure is de oudste riolering van de stad en laat onder meer restanten zien van de eeuwenoude Beverepoort", weet Hove.

Fiks prijskaartje

Aan het project hangt een fiks prijskaartje: het vernieuwen van de riolering en het openstellen voor het publiek zullen samen ongeveer 300.000 euro kosten. De stad en Aquafin betalen elk ongeveer de helft van de factuur.


De werkzaamheden zouden volgend jaar moeten van start gaan.


In de gemeenteraad is gisteren de samenwerkingsovereenkomst tussen stad en Aquafin goedgekeurd.