Ga naar de mobiele website
^ Top

Radio Brouwer stopt dan toch

ONDANKS STADSSTEUN IS SCHAALVERGROTING NIET HAALBAAR

Pedro De Smeijter en Eric De Temmerman zenden nog tot eind dit jaar uit.
Foto Ronny De Coster Pedro De Smeijter en Eric De Temmerman zenden nog tot eind dit jaar uit.
De knoop is doorgehakt: Radio Brouwer in Oudenaarde stopt er eind dit jaar dan toch mee. "De stad heeft ons nog flink wat logistieke steun aangeboden, maar het zal tòch niet lukken. Voor amateurs als wij is het nieuwe frequentieplan van mediaminister Sven Gatz (Open Vld) de doodsteek. We trekken er met veel spijt de stekker uit", zegt Pedro De Smeijter.

Vorig jaar vierde Radio Brouwer nog zijn 35ste verjaardag. Maar vandaag is de feeststemming halfweg de Volkegemberg compleet weg: de zwanenzang is ingezet: Brouwer haalt 2018 niet. In maart al sloegen de radiomakers alarm, nadat bekend raakte, dat de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaamse minister voor Media Sven Gatz (Open Vld) een nieuw frequentieplan had uitgewerkt dat de


uitzendvoorwaarden voor regionale radiostations reglementeert.


In het plan is er sprake van zogenaamde 'frequentiepakketten'. Bepaalde radiostations mogen na de hernieuwing van hun zendvergunning gewoon verder doen, maar andere zenders worden verplicht om een groter zendgebied te bestrijken. Dat mogen ze niet doen door hun bestaande zendinstallatie op te drijven: ze zijn verplicht om in hun 'uitbreidingsgebied' een nieuwe zendmast te plaatsen.


Voor Radio Brouwer betekent dat een zendmast bouwen aan de Hotond om Ronse en Kluisbergen te bestrijken. Geschatte kostprijs van die investering: 20.000 euro. "Dat geld hebben we niet en kunnen we ook niet verdienen met advertenties uit dat 'nieuwe' zendgebied. Radio Brouwer is geen bedrijf. Wij hebben geen mensen om reclame te ronselen, maar zijn pure amateurs. We worden verplicht tot een schaalvergroting die we helemaal niet willen en ook niet aankunnen", zegt voorzitter Pedro De Smeijter.

Walburga

Even leek het of de lokale radio tòch een doorstart zou nemen. Het stadsbestuur van Oudenaarde bood de zieltoegende radio flink wat steun aan.


"Omdat we recent ook nog hadden te horen gekregen dat we ons radiohuis aan de Volkegemberg niet langer zouden kunnen gebruiken, wou de stad ons een ruimte in het Bisschoppenkwartier nabij de Sint-Walburgakerk ter beschikking stellen. En de Walburgatoren mochten we gebruiken om onze zendmast te installeren. We hebben dat even in overweging genomen, maar kwamen uiteindelijk toch tot het besef dat het niet zou lukken. Wij kunnen ons karakter van kleine, lokale radio niet veranderen. Die schaalvergroting zou financieel een gevaarlijk avontuur worden en bovendien, de ziel van de radio kan je niet veranderen. Het is beter dat we er de stekker uittrekken. Eind dit jaar is het gedaan. Jammer, want ons vijftien man sterke team had nog heel veel 'goesting' om verder te doen. Voor Oudenaarde. Maar de nieuwe wetgeving veegt ons van de kaart", besluit De Smeijter.

Meer over


Meld een bug