Op weg naar De Meulemeester IV?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN IN OUDENAARDE

Is Marnic De Meulemeester (Open Vld) op weg naar zijn vierde ambtstermijn als burgemeester van Oudenaarde? Het is de algemene verwachting dat de kiezer geen grote politieke verschuivingen op het oog heeft. Gaan blauw en oranje gewoon door of kan iemand toch nog voor een verrassing zorgen?
Marnic De Meulemeester (Open Vld)
Ronny De Coster Marnic De Meulemeester (Open Vld)

Dat ze comfortabel zit, is het minste wat je van de Oudenaardse rooms-blauwe coalitie kan zeggen. Met veertien zetels in de gemeenteraad is de liberale familie met ruime voorsprong de grootste. Coalitiepartner CD&V heeft acht zitjes. Dat geeft de bestuursploeg in de 31 koppen tellende gemeenteraad een zeer ruime meerderheid. Het liet de coalitie toe de voorbije zes jaar een incidentloos parcours af te leggen. Niemand zal het openlijk bekennen, maar de algemene indruk in Oudenaarde bestaat dat Open Vld en CD&V zin hebben om ook na de verkiezingen deze coalitie verder te zetten. Burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) en OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer (CD&V) zijn het over één ding alvast eens: "We hebben dat samen goed gedaan."

Oppositiepartij N-VA is zes jaar geleden gestart met vier verkozenen, maar houdt daar na een interne crisis maar de helft meer van over. Twee socialisten en drie groenen maken de oppositie in Oudenaarde voltallig.

Troeven

Hoe liggen de kaarten en wie heeft de troeven in handen? De meerderheid pronkt alvast met allerlei realisaties. Oudenaarde heeft een nieuw zwembad, een vernieuwde sporthal en de kers op de taart is de heraangelegde Markt. De burgemeester noemt zijn stad nu het Toscane van Vlaanderen. CD&V-kopman Stefaan Vercamer (CD&V) stuurde onder andere de uitbouw van het Sociaal Huis, de bouw van nieuwe rusthuizen en de modernisering van het Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde aan. 

Wat plaatst de oppositie daar tegenover? Vooral haar kritiek dat het Oudenaardse stadsbestuur te zelfverzekerd is en daardoor vergeet echte inspraak te organiseren. Het gebrek aan heldere communicatie vanuit het stadhuis is het meest gehoorde verwijt uit de monden van rood en groen.

Groen

Niemand lijkt te twijfelen aan stemmenwinst voor Groen. De partij van Elisabeth Meuleman kan zondag vermoedelijk niet alleen surfen op de algemene groei die ze kent in Vlaanderen. In Oudenaarde bouwde Meuleman een team rond zich dat in allerlei maatschappelijke thema's stellingen heeft ingenomen. Ze schreeuwt niet alleen haar slogan 'het kan anders', maar formuleert grondig uitgewerkte alternatieven voor de mobiliteit in de stad, de organisatie van inspraak en de vrijwaring van de open ruimte. Groen beet zich met succes vast in leemontginningsdossiers en werkte met Open Vld zelfs samen aan de realisatie van de eerste hondenlosloopweide. Meuleman steekt niet weg dat ze wil deelnemen aan het bestuur. Ze hoopt van drie naar vijf zetels te gaan. Dan is het vooral de vraag van wie Groen die zal afsnoepen. Van de meerderheid? Of wordt er vooral op de oppositiebanken met stoelen geschoven?

Rood

Nieuwkomer Dagmar Beernaert (sp.a) heeft zich in de Oudenaardse politiek snel opgewerkt tot het gezicht van haar partij. Beernaert heeft een neus voor mediagenieke thema's als zwembadprijzen, stationsparkings en leegstaande winkels. Weet ze die media-aandacht zondag te verzilveren? Zit er nog groei in voor de socialisten of moeten ze vooral blij zijn als ze hun twee zetels kunnen behouden? Rood moet het alvast doen zonder Maarten Blondeel, die zich uit de partij en de politiek heeft teruggetrokken. De advocaat was zes jaar geleden wel de grootste stemmentrekker van sp.a. (DCRB)

Lees ook:

Het bestuursakkoord doorgelicht

De Oudenaardse partijen doorgelicht
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.