Minder werkloosheidsuitkeringen, maar meer leefloners: “Meer mensen op zoek naar werk dan hoera-berichten doen uitschijnen”

Erik Van Laecke analyseert de arbeidsmarkt: aantal werkzoekenden met werkloosheidsuitkering daalt, maar aantal leefloners stijgt.
ACV Oost-Vlaanderen Erik Van Laecke analyseert de arbeidsmarkt: aantal werkzoekenden met werkloosheidsuitkering daalt, maar aantal leefloners stijgt.
Het aantal uitkeringsgerechtigde werkzoekenden in het arrondissement Oudenaarde is in vier jaar tijd met 21 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het ACV Oost-Vlaanderen. Toch is er ook ongerustheid. “Het is niet omdat je niet meer stempelt, dat je aan het werk bent.”

“In mensen uitgedrukt krijgen 552 of iets meer dan één op de vijf van de uitkeringsgerechtigde werkzoekers geen werkloosheidsuitkering meer. Dat ligt in lijn met andere regio’s in Oost-Vlaanderen, waar de daling ook gemiddeld 21 procent bedraagt”, zegt communicatieverantwoordelijke Jan Maertens van ACV Oost-Vlaanderen dat het onderzoek voerde. “De grootste daling is te zien bij de jongeren tot 25 jaar. Daar krijgt 41 procent minder een werkloosheidsuitkering. Bij de 50-plussers is de daling met 9 procent het kleinst.

Meer leefloners

De cijfers zijn niet allemaal goed nieuws. Samen met de daling van het aantal werkzoekenden, stijgt het aantal mensen die een beroep moeten doen op een leefloon. In 2018 waren er 12 procent meer leefloners dan in 2014. Hoewel de groei een stuk lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde van 53 procent, betekent dat wel dat 1 op de 500 inwoners van Zuid-Oost-Vlaanderen moet rondkomen met een leefloon. “Dat bedraagt 910 euro per maand voor een alleenstaande en 1.254 euro voor een gezin met minstens één minderjarig kind”, zegt Erik Van Laecke. Hij volgt de arbeidsmarkt in Oost-Vlaanderen op voor ACV. Opvallend is dat er onder de leefloners veel jongeren tussen 18 en 30 jaar zitten, 44 procent of 116 jongeren.

Van Laecke ziet onder meer de afschaffing van de wachtuitkering als een oorzaak. “De voorbije regeringen namen heel wat maatregelen, waardoor werkzoekenden geen recht meer krijgen op een uitkering of hun uitkering na een tijd kunnen verliezen. Denken bijvoorbeeld maar aan de wachtuitkering voor jongeren, tussen het afstuderen en het eerste contract, die is afgeschaft. Wie geen warm hotel mama heeft om op terug te vallen, kan dan al snel in een leefloon verzeild geraken. Zoals de cijfers voor de jongeren ook suggereren.”

Verschuiving 

Ook wie niet kan aantonen dat hij voldoende inspanningen deed om werk te vinden, terwijl hij een werkloosheidsuitkering geniet, verdwijnt uit de werkloosheidsstatistieken en moet terugvallen op een leefloon. “Het gaat dan om een verschuiving van uitkering, van de ene statistiek naar de andere. Uiteindelijk blijven er meer mensen op zoek naar werk en een uitweg uit de armoede dan de hoera-berichten over de spectaculair dalende werkloosheid doen uitschijnen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.