Lieven Santens (81) overleden

OUD-BURGEMEESTER EN INDUSTRIEEL ZATERDAG BEGRAVEN IN SINT-WALBURGAKERK

Oud-burgemeester en industrieel Lieven Santens.
Ronny De Coster Oud-burgemeester en industrieel Lieven Santens.
Lieven Santens (81), oud-politicus en industrieel is zondag overleden in zijn woning in Wortegem-Petegem. Hij is zes jaar schepen en twaalf jaar burgemeester van Oudenaarde geweest en behoorde tot de bekende textielfamilie Santens. "Lieven was een ondernemer, maar tegelijk ook een volksmens", reageert Johan Browaeys, voorzitter van Voka. Hij wordt zaterdag begraven in de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde.

Lieven Santens was van 1988 tot 2000 burgemeester van Oudenaarde voor de toenmalige CVP. Voordien was hij zes jaar schepen van onder meer Sport, Economie en Grondgebied. Santens was bekommerd om de economische en industriële ontwikkeling van de stad Oudenaarde. Hij is onder meer stuwende motor geweest achter de ontwikkeling van de industriezone De Bruwaan. Santens was mede-opdrichter van het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen in Leupegem, dat startende ondernemers wegwijs maakt. Daarnaast was hij voorzitter van de Golf en Country Club in Petegem. Hij was jaren geleden overigens van Ename naar Petegem verhuisd.

JOHAN BROWAEYS VOORZITTER VOKA VLAAMSE ARDENNEN
Ronny De Coster JOHAN BROWAEYS VOORZITTER VOKA VLAAMSE ARDENNEN

Badstoffenbedrijf

De naam Santens klinkt niet alleen in de politiek, maar misschien nog meer in het bedrijfsleven tot ver buiten Oudenaarde als een klok. Lieven Santens behoorde tot de derde generatie van de ondernemersfamilie Santens, bekend van het gelijknamige badstoffenbedrijf. Samen met zijn broer Herman en met hun neven -ook broers- Marc en Luc maakte Lieven Santens het badstoffenbedrijf groot. In de jaren 90 kwam er een verdeling, waarna Lieven Santens samen met zijn kinderen een eigen bedrijvengroep uitbouwde buiten de textiel. De oud-burgemeester van Oudenaarde legde zich toe op de sector van bouw- en meubelbeslag. Hij maakte van de groep Lecot-Raedschelders 's lands grootste leverancier aan professionelen. Tot vorig jaar was hij nog voorzitter van de groep.


Het badstoffenbedrijf Santens aan de Galgestraat in Oudenaarde, dat tot 2012 werd gerund door de neven van Lievens Santens, kwam na een faillissement in handen van de Franse groep Descamps.

Buikgevoel

"Hij was een gedreven man, die door zijn loyauteit mensen achter zich kon scharen", zo wordt Lieven Santens omschreven door Johan Browaeys, voorzitter van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, afdeling Vlaamse Ardennen.


"Lieven was een ondernemer, maar tegelijk ook een volksmens. Daardoor had hij makkelijk iedereen mee. In het bedrijfsleven kon hij eigenlijk het sociaal overleg zelf doen, omdat hij altijd zo dicht bij en tussen de mensen stond. Lieven Santens heeft onder meer de voetbalclub in Bevere opgericht, maar tegelijk stond hij ook mee aan de wieg van het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen, dat startende ondernemers begeleidt. Ondernemerschap, dat kwam bij hem niet vanuit hoogdravende theorieën, maar vanuit een buikgevoel. Van die gave van Lieven Santens heeft ook de stad kunnen profiteren, want al burgemeester heeft hij veel betekend voor het bedrijfsleven en voor de werkgelegenheid", besluit Voka-directeur Johan Browaeys, voorzitter van Voka Vlaamse Ardennen.


De uitvaartplechtigheid voor Lieven Santens vindt plaats op zaterdag 10 januari om 12 uur in de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde. De begroeting van de overledene gebeurt vanaf 11.30 uur.