Laat burger woordje meepraten

De gemeenteraad in Oudenaarde wordt voorlopig niet gelivestreamd op het internet.
Ronny De Coster De gemeenteraad in Oudenaarde wordt voorlopig niet gelivestreamd op het internet.
Een betere communicatie was een van de beloften van de huidige bestuursploeg. Maar een gebrek aan transparantie en inspraak is één van de grootste kritieken die de oppositie op de Oudenaardse bestuursploeg heeft. Hoe kan het stadsbestuur beter communiceren?

"Essentieel is inspraak en participatie bij aanvang van het project en niet erna. Nu worden beslissingen vaak genomen door het schepencollege met bijvoorbeeld een projectontwikkelaar en worden bewoners pas daarna geïnformeerd. Dat is geen inspraak of participatie", vindt Elisabeth Meuleman (Groen).

Laat ons de gemeenteraad lifestreamen, zoals dat in andere gemeenten al gebeurt

Elisabeht Meuleman (Groen)

"We moeten komen tot echte buurtvergaderingen waar effectief naar buurtbewoners wordt geluisterd, zodat samen naar oplossingen wordt gezocht voor bijvoorbeeld evenementen en verkeersleefbaarheid. Laat ons ook de gemeenteraad livestreamen, zoals in andere steden gebeurt, zodat burgers de gemeenteraad thuis kunnen volgen. Alle verslagen van de gemeenteraad, het schepencollege, adviesraden moeten beschikbaar zijn op internet. Bij een openbaar onderzoek voor een groot project moet de ruime buurt geïnformeerd worden, niet enkel het strikt wettelijke minimum. En het stedelijke infomagazine moet met de post worden bedeeld zodat iedereen het magazine krijgt (nu krijgen mensen met een stickertje 'geen reclamedrukwerk het magazine niet). Die stad zou op geregelde tijdstippen ook een stadsmagazine moeten uitgeven", vindt Meuleman.

Hoe moeizaam de stad communiceert, is volgens Dagmar Beernaert (sp.a) gebleken bij de heraanleg van de Markt. "Als alle stenen al gelegd waren, bleken er toch heel wat vraagtekens, zowel bij buurtbewoners als handelaars en horeca in de buurt. Na overleg werden snel nog wat aanpassingen in de marge uitgevoerd en dat is toch niet hoe het hoort. Inspraak vooraf had heel wat ellende kunnen vermijden. Buurtbewoners zijn de beste ervaringsdeskundigen en moeten op de eerste plaats gehoord worden", vindt Beernaert.

Volgens Kristof Meerschaut (N-VA) moet de stad gewoon beter gebruik maken van de moderne communicatiemiddelen. "Een inwoner wil weten waar hij aan toe is: in het verkeer (parkeerplaatsen, ophaalbrug), bij wegwerkzaamheden of bij het afhalen van een nieuwe identiteitskaart. Nooit eerder waren er zoveel technische mogelijkheden en kansen om goed te communiceren. Bijvoorbeeld via sociale media, e-mail, sms en digitale informatieborden. De stad moet daar op een professionele manier gebruik van maken. Daarvoor moet sowieso de dienst communicatie van de stad uitbreiden ofwel moet er begeleiding komen van externe deskundigen", vindt Meerschaut.

"Maar onze communicatiecel ìs al versterkt om optimaal gebruik te maken van online communicatie met de burger", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld).

We organiseren nu al inspraak, maar je mag 'geen gelijk krijgen' niet verwarren met 'geen inspraak'

Stefaan Vercamer (CD&V)

"We maken nu al gebruik van moderne communicatiemiddelen en organiseren wel degelijk inspraak", zegt ook Stefaan Vercamer (CD&V). "Men moet natuurlijk opletten dat men 'geen gelijk krijgen' niet verwart met 'te weinig inspraak krijgen'. Dat is een verschil", verdedigt Vercamer. "Maar we kunnen nog een stap verder gaan door burgerbudgetten in het leven te roepen", stelt Vercamer voor. Burgerbudgetten is een vorm van directe democratie, waarbij de burgers zelf beslissen hoe een gemeentelijk of overheidsbudget of een deel ervan, wordt besteed. (DCRB)

Hoe moeizaam de stad communiceert, is volgens Dagmar Beernaert (sp.a) gebleken bij de heraanleg van de Markt.
Ronny De Coster Hoe moeizaam de stad communiceert, is volgens Dagmar Beernaert (sp.a) gebleken bij de heraanleg van de Markt.1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jan hertogs

    Beetje HEEL veel vriendjes politiek in Oudenaarde!