Inbrekers klauteren met 40 kilo zware kluis over dak

Uitbaters Anja Anno en Carine De Rouck, blij dat de daders gevat zijn maar nog danig onder indruk.
Ronny De Coster Uitbaters Anja Anno en Carine De Rouck, blij dat de daders gevat zijn maar nog danig onder indruk.
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag na een achtervolging een auto van een inbrekersduo klemgereden. Een Albanees (27) en Kosovaar (39) waren op de vlucht, nadat ze in de krantenwinkel De Krantenhoek in Nederename hadden ingebroken. “Ze hebben met een kluis van veertig kilogram op het dak gelopen”, getuigt winkelierster Anja Anno onthutst.

Het was iets na kwart over drie in de ochtend, toen Anja Anno van in haar slaapkamer boven haar krantenwinkel aan de Oudstrijdersstraat in Nederename lawaai hoorde. “Er viel iets op de grond. Later is gebleken dat het de kassa in de winkel was”, vertelt Anja, die samen met Carine De Rouck de zaak uitbaat.

“Op het moment dat ik werd gewekt, moeten de daders hier al een hele tijd in het gebouw zijn geweest. Ze zijn achteraan bij ons magazijn geraakt via de buren. Van op de speelplaats van de school baanden ze zich nog een weg door twee tuinen om daarna op ons dakterras te klauteren. Daarin hebben ze een gat gemaakt van ongeveer een vierkante meter groot, waarlangs ze naar beneden zijn gekropen”, getuigt de winkelierster.

Sterke kerels

Eerst namen de inbrekers alle tijd om de hele keuken van de woning te doorzoeken. “Daar hebben ze onder meer geld en een iPad gestolen en ook een brandkast meegenomen waarin bijna duizend euro en krasbiljetten staken. Het is haast niet te geloven, maar met die kluis, die toch meer dan veertig kilogram weegt, zijn ze over het dak geklommen en nog een een twintigtal meter door een dakgoot gestapt. Het moeten dus toch wel sterke kerels geweest zijn”, bedenkt Anja.

Eén inbreker heeft ze nog recht in de ogen gekeken. “Ik keek op de monitor van de camera’s die in de winkel hangen, net op het moment dat één van die gangsters de lens wou afplakken met tape. Hij stond dus pal met zijn gezicht bij die camera. Dat was schrikken. Dit beeld zal me nog lang bijblijven”, vreest Anja. “Ik heb toen onmiddellijk de politie gebeld. Ik deed dat met heel luide stem, in de hoop dat ik daardoor de daders zou verjagen, maar het gerommel beneden ging nog even door. Uiteindelijk zijn de daders gevlucht via de Pelikaanstraat. Op de speelplaats voelden ze zich blijkbaar veilig, want daar namen ze nog de tijd om de brandkast open te wrikken. Niet slim van hen, want intussen arriveerde de politie”, aldus Anja.

Klemgereden op de N46

De toegesnelde interventieploeg van de politie merkte de auto op aan het kruispunt van de Pelikaanstraat en de Oudstrijdersstraat en zette de achtervolging in. In de Nederenamestraat (N46) reden de agenten de vluchtauto al klem en konden ze de twee inbrekers in de boeien slaan.

De verdachten zijn een 27-jarige Albanees en een 39-jarige Kosovaar, beiden zonder gekende woon- of verblijfplaats in België. Ze worden vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde, vordert hun aanhouding.

 Krantenwinkel De Krantenhoek in de Oudstrijdersstraat in Nederename.
Ronny De Coster Krantenwinkel De Krantenhoek in de Oudstrijdersstraat in Nederename.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.