Inbrekers houden lelijk huis in KBO-school

DRIE DEUREN VERNIELD, BRANDBLUSSER LEEGGESPOTEN EN KISTJE MET GELD WEG

De deur werd vernield en er lag een dikke laag stof in het bureau van directeur Freya Neyt.
Ronny De Coster De deur werd vernield en er lag een dikke laag stof in het bureau van directeur Freya Neyt.
Er is gisterennacht ingebroken in de KBO-school in Bevere. De daders forceerden drie deuren en haalden kantoren overhoop. "Ze waren alleen op geld uit, maar hebben ook flink wat schade veroorzaakt en ook een brandblusser leeggespoten", vertelt directeur Freya Neyt.

Het was rond kwart over zeven dat het personeel van de KBO-school, aan de Kortrijkstraat in Bevere, merkte dat er iets niet pluis was. "Er stond een brandblusser op de speelplaats en de voordeur was open. Dan weet je dat er ongewenst bezoek is geweest", vertelt de directeur van de school.


"De wanorde was niet te overzien. Heel mijn bureau was overhoop gehaald: de daders hebben zowat alle kasten opengemaakt en leeggehaald. Toen we hier aankwamen, lag alles hier ook nog onder een dikke witte stofwolk. De inbrekers hadden immers een brandblusapparaat helemaal leeggespoten. We zijn nu ook al uren aan het poetsen. Poetspersoneel dat vandaag niet moest werken, is vrijwillig een handje komen toesteken. Maar overal blijven we poeder vinden van die brandblusser", toont Freya, terwijl ze met een stofzuiger probeert om een printer weer proper te krijgen.

Directeur Freya Neyt probeert met een stofzuiger de printer weer proper te krijgen.
Ronny De Coster Directeur Freya Neyt probeert met een stofzuiger de printer weer proper te krijgen.

Enkel op zoek naar geld

"In apparatuur waren ze blijkbaar niet geïnteresseerd. Er staan hier ook computers, maar die bleven onaangeroerd. Ik hoop alleen dat ze door die brandblusser niet zullen vernield zijn. We hebben ze nog niet durven aanzetten. Voor zover we weten, is er alleen geld gestolen. Een kistje dat in mijn bureau in een kast stond, is verdwenen. Heel veel geld is dat niet. Ik schat hoogstens een paar honderd euro. De kosten van de veroorzaakte schade lopen wel hoger op. Er zijn drie deuren vernield. Hoe ze op het terrein van de school zijn geraakt, weten we niet. Er is nergens een afsluiting beschadigd. Misschien klommen ze over een hek."

Aantal daders onbekend

Het aantal daders van de inbraak is nog niet bekend. "Het labo van de federale politie is langs geweest om naar sporen te zoeken, maar kon me niet vertellen hoeveel verschillende zaken er gevonden zijn. Voor sommige kinderen was het wel even schrikken, toen ze bij hun aankomst op school de politie op de speelplaats zagen. We hebben ze meteen uitgelegd wat er gebeurd is en hen ook gerustgesteld, dat de dieven niet in de klassen waren geweest. Want dat was voor enkelen toch een grote bezorgdheid. De lessen konden vandaag overigens normaal doorgaan", besluit Freya Neyt.