Huis Beaucarne te zien in erfgoedgids

Herenhuis uit de achttiende eeuw zaterdag na afspraak te bezoeken

In de reeks ‘Erfgoedgidsen’ brengt het Oost-Vlaamse provinciebestuur de geschiedenis van het 18de-eeuwse herenhuis Huis Beaucarne in Ename onder de aandacht. Het is huidige bewoner, kunsthistoricus en nazaat Julien Fornari die de lezer meeneemt in het prachtige pand.

De provincie geeft het boek uit naar aanleiding van 30 jaar Open Monumentendag en is onder meer te verkrijgen in het Huis zelf, dat op 9 september tussen 10 en 18 uur zijn deuren openzet.

Fraaie foto's tonen het interieur van het 18de eeuwse herenhuis.
Provincie Oost-Vlaanderen Fraaie foto's tonen het interieur van het 18de eeuwse herenhuis.

Prachtig bewaard

Huis Beaucarne is prachtig bewaard, doordat het sinds de aankoop in 1748 door dezelfde familie is bewoond. De authentieke historische interieurs en collecties werden gekoesterd en uitgebreid, onder andere met objecten uit de nabij gelegen archeologische abdijsite van Ename. De bewaarde druivenserre in de sfeervolle, diepe tuin is letterlijk uniek.

“De Provincie heeft een nauwe band met Ename. De ruïne van de oude abdij vormt er het uitgangspunt en de aanleiding voor een brede erfgoedwerking. Wij ondersteunen dan ook dat, naast het overheidsinitiatief, ook privépersonen de erfgoedzorg ter harte nemen. Dit geldt zeker voor de familie Fredericq en Fornari, nazaten van de Beaucarnes, die alles in het werk stellen om hun familiepatrimonium te vrijwaren en op een stijlvolle manier te ontsluiten”, zegt Jozef Dauwe, Gedeputeerde voor erfgoed bij de Provincie Oost-Vlaanderen.

Rijkelijk geïllustreerd

Het boek is rijkelijk geïllustreerd omdat de uitgever kon putten uit een grote collectie archief- en familiefoto’s, aangevuld met fraaie sfeerfoto’s van de huidige salons. Ook de tuin met de unieke serre komt volledig tot zijn recht.

Het boek telt 112 bladzijden, en is te verkrijgen in het Huis Beaucarne, het Provinciaal Erfgoedcentrum, het pam Ename en in het PAC Het Zuid in Gent. Het kan ook per mail besteld worden op erfgoed@oost-vlaanderen.be en is te vinden in de betere boekhandel.

Wie het huis wil bezoeken, moet reserveren via info@huisbeaucarne.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.