Groenen openen eigen huis

OPPOSITIEPARTIJ TRAPT VERKIEZINGSCAMPAGNE AF

Federaal fractieleider Kristof Calvo knipt het lintje door.
DCRB Federaal fractieleider Kristof Calvo knipt het lintje door.
Groen heeft in de Bergstraat voortaan een eigen huis. "Ons Groenhuys wordt een plek voor inspraak en participatie. We hebben er het geld voor: Oudenaarde heeft de vierde grootste afdeling van het land en met vier mandatarissen staan we een flink stuk van onze wedde af aan de partij", zegt Elisabeth Meuleman.

De partijleden van Groen hebben het pand in de Bergstraat samen opgeknapt. "Het moet een ontmoetingsplaats worden voor wie het groene gedachtengoed deelt", zegt Elisabeth Meuleman. "Het Groenhuys wordt vooral een plaats voor inspraak, iets wat in Oudenaarde nauwelijks bestaat. Noem het een participatiehuis of een cafeetje, maar het zal alvast een plek worden waar wij met onze leden en ook andere geïnteresseerden inhoudelijk zullen discussiëren over thema's die inwoners van deze stad aanbelangen. Wij willen hier échte inspraak organiseren. We verwijten het stadsbestuur dat het veel te weinig naar de bevolking luistert en willen daarom ook tonen hoe het wel zou kunnen. Hier staan nog dit najaar een reeks thema-avonden op het programma waar iedereen zijn mening kwijt kan. En die discussies zullen mee bepalen met welk programma wij volgend jaar naar de kiezer stappen", voorziet Elisabeth Meuleman.


De feestelijke inhuldiging van het Groenhuys aan de Bergstraat, waarbij federaal fractieleider Kristof Calvo het lint kwam doorknippen, is duidelijk meteen ook de start van de verkiezingscampagne in Oudenaarde. "Maar ons huis blijft ook daarna bestaan", zegt Meuleman. Zo'n eigen huis voor een partij is trouwens vrij uniek in Vlaanderen. Behalve in Antwerpen heeft Groen geen enkele afdeling die over zo'n pand beschikt. En in Oudenaarde is de partij alvast ook de enige.

Partijkas

"Zo klein zijn we niet meer", reageert Elisabeth Meuleman op de vraag hoe haar partij zich dat financieel kan permitteren. "We zijn de voorbije jaren fors gegroeid tot de vierde grootste Groen-afdeling in Vlaanderen. Niet in absolute cijfers, maar procentueel: per 10.000 inwoners hebben wij 70 leden. Alleen Antwerpen, Gent en Leuven scoren nog hoger. Dat maakt dat wij vanuit de nationale partijkas flink wat middelen krijgen. Bovendien hebben we vier mandatarissen, die elk een flink stuk van hun politieke wedde aan de afdeling afdragen. En ten slotte organiseren we elk jaar ook een groot spaghettifestijn dat heel veel volk trekt en dus ook een flinke stuiver opbrengt."