Familie Santens koopt fraudeproces af

4,5 MILJOEN NEERGETELD OM NIET VOOR STRAFRECHTER TE KOMEN

De terreinen van het vroegere badstoffenbedrijf liggen er desolaat bij.
Foto Ronny De Coster De terreinen van het vroegere badstoffenbedrijf liggen er desolaat bij.
Het gerecht in Oudenaarde gaat 11 leden van de Oudenaardse ondernemersfamilie Santens en een vertrouwenspersoon niet vervolgen voor de miljoenenfraudezaak waarvan ze werden beschuldigd. Santens betaalde 4,5 miljoen euro om het proces af te kopen.

Speurders voerden acht jaar lang een grootscheeps fraudeonderzoek tegen Marc Santens, zijn neef Lieven en hun gezinsleden. Maar de raadkamer in Oudenaarde trekt daar nu een streep onder zonder gerechtelijke vervolging, zo kwam de zakenkrant De Tijd te weten.


In 2008 viel het gerecht een vijftiental woningen en bedrijven binnen in Oudenaarde, maar ook elders in Oost- en West-Vlaanderen en in Brussel. Liefst 75 speurders waren daarbij betrokken. De onderzoekers, die op dat moment al een jaar lang de handel en wandel van de textielfamilie aan het uitpluizen waren, stelden na de huiszoekingen de zes leden van de familie Santens in verdenking.


Verder onderzoek leidde tot een strafdossier tegen elf leden van de textielfamilie én een vertrouwenspersoon.

Achterstallige belastingen

Zij dreigden voor de strafrechter te komen voor een grootscheepse fraude op internationale schaal. Maar zo ver komt het niet: het gerecht in Oudenaarde laat de strafvordering vallen omdat de ondernemersfamilie 4,5 miljoen euro is betaald. Er is een dading gesloten met de Bijzondere Belastinginspectie in Gent. Santens stapte naar de fiscus om alles te regulariseren: de familie betaalde de achterstallige belastingen, de boetes en telde daarbovenop ook nog een fiks percentage extra neer aan de openbare aanklager.


Marc en Lieven Santens en hun gezinsleden waren in het dossier de belangrijkste verdachten. Marc, die de adellijke titel van baron kreeg, was jaren bestuurder bij de vroegere Kredietbank. Van 1994 tot 1997 was hij zelfs voorzitter. Zijn neef Lieven, die dit jaar op 81-jarige leeftijd overleed, is vooral bekend als oud-burgemeester van Oudenaarde.

120 jobs verloren

Intussen staat het badstoffenbedrijf van de familie Santens aan de Galgestraat in Oudenaarde er desolaat bij. Na een forse herstructurering met fiks banenverlies was het bedrijf eind 2011 in handen gekomen van het Franse Descamps, maar die doorstart met iets minder dan de helft van de werknemers bracht Badstoffen Santens nooit meer op het goede spoor. In april van dit jaar gooiden ook de Fransen de handdoek in de ring en moesten ook de nog 120 overgebleven werknemers op zoek naar een andere job.