DE PARTIJEN IN OUDENAARDE DOORGELICHT

OUDENAARDE


Ronny De Coster

Open Vld

Marnic De Meulemeester
Ronny De Coster Marnic De Meulemeester

De liberalen vertegenwoordigen veertig procent van de Oudenaardse kiezers. Marnic De Meulemeester was zes jaar geleden goed voor 5.212 voorkeurstemmen. Niemand komt qua persoonlijke score in de buurt van de Oudenaardse burgemeester. Open Vld moet zondag wel twee grote stemmenkanonnen missen. Schepen van Openbare Werken Guy Hove en financiënschepen Peter Dossche zijn geen kandidaat meer. Dossche krijgt wel aflossing binnen zijn familie: dochter Julie staat op de voorlaatste plaats en broer Bart, die huisarts is en voorzitter van voetbalclub Kwik Eine, duwt de lijst. Op de liberale lijst staat nog een voetbalmanager: Kurt Vandeputte, jeugdvoetbalvoorzitter bij KSVO Oudenaarde, kreeg de elfde plaats. Verder rekenen de liberalen op vaste waarden als Carine Portois, Peter Simoens, John Adam, Sybille De Vos en een reeks nieuwkomers.

CD&V

SStefaan Vercamer (CD&V)
Ronny De Coster SStefaan Vercamer (CD&V)

Ook de partij van OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer mist zondag twee van haar vroegere stemmentrekkers, want Richard Eeckhout en Pieter Orbie zijn er niet meer bij. Beiden waren zes jaar gelden goed voor elk dertienhonderd voorkeurstemmen. Met kopman Vercamer en nummer twee Cindy Franssen hebben de christendemocraten twee parlementairen op hun lijst. Dan volgen schepenen Lieven Cnudde en Mathieu De Cock en gemeente- en OCMW-raadsleden Wim Merchie, Mathieu Mas, Brigitte Coppitters, Jeanique Van Den Heede, Luc Lammens en Christine Vandriessche en vijftien nieuwe gezichten.

N-VA

Kristof Meerschaut (N-VA)
Ronny De Coster Kristof Meerschaut (N-VA)

N-VA draait in de gemeenteraad al een groot deel van de bestuursperiode op halve kracht sinds achtereenvolgens Bruno Van Waeyenberghe en Hilde De Smet de partij de rug toekeerden en als onafhankelijken gingen zetelen. Van Waeyenberghe was zes jaar geleden nog lijsttrekker van de partij. De Smet vond onderdak bij Open Vld, waar ze op de veertiende plaats staat. Kristof Meerschaut, lijsttrekker van N-VA, rekent op twee zetels winst. "We gaan voor zes verkozenen en willen mee in het bestuur", verwoordt hij zijn ambitie. Roland Van Heddegem, die met Meerschaut de gemeenteraadsfractie volgt, is lijstduwer. Naast hen hebben ook Wim Dhondt, Piet Vandehove en Ivan Vanslembrouck ervaring met gemeentepolitiek. De andere kandidaten zijn nieuwkomers.

sp.a

Dagmar Beernaert wil een leegstandtaks van drie maand huur voor eigenaars die winkelpanden onbenut laten.
Ronny De Coster Dagmar Beernaert wil een leegstandtaks van drie maand huur voor eigenaars die winkelpanden onbenut laten.

Ook sp.a kreeg pech onderweg, al was het aan het einde van de legislatuur bij de opstelling van de kandidatenlijst voor zondag. Maarten Blondeel, zes jaar geleden kopman en goed voor achthonderd stemmen, pikte het niet dat de partij niet hem, maar Dagmar Beernaert bovenaan de lijst zette. Geen lijsttrekker, dus geen kandidaat meer, besloot Blondeel. Wat volgde, was een moeizame lijstvorming met uiteindelijk vooral veel jonge kandidaten. Oud-gemeenteraadslid André Vansteenbrugge zag dat niet goed komen en snelde te hulp: de Heurnse schooldirecteur op rust is lijstduwer.

Groen

Elisabeth Meuleman (Groen)
Ronny De Coster Elisabeth Meuleman (Groen)

Lijsttrekker Elisabeth Meuleman voorspelt een groene zondag met twee zetels winst voor haar partij in Oudenaarde. Nu is de groene fractie in de raad driekoppig en vertegenwoordigt ze tien procent van de Oudenaardse kiezers. Gemeenteraadslid Steven Bettens staat tweede op de lijst. Collega Folke D'Haeyer kreeg de vierde plaats en moet de 21-jarige Maud Wybraeke laten voor gaan. De groene lijst telt veel jonge en vrouwelijke kandidaten, maar het is een man van bijna vijftig die de lijst duwt. Koen Roman uit Ename is gekend van zijn strijd tegen zwaar verkeer door zijn dorp.

Vlaams Belang

Vincent Thomaes (Vlaams Belang)
VB Vincent Thomaes (Vlaams Belang)

Vincent Thomas trekt de lijst voor het Vlaams Belang. Die telt acht kandidaten. De meest opvallende naam is die van Pedro De Smeijter. De veertiger is bekend van de teloor gegane lokale zender Radio Brouwer. Het Vlaams Belang heeft in de gemeenteraad geen verkozene.

Lees ook:

Oudenaarde op weg naar De Meulemeester IV?

Het bestuursakkoord doorgelicht
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.