85 jaar en 3 wereldrecords in 3 weken tijd

OUDSTE ATLETE VAN BELGIË HAALT GOUD IN SPEERWERPEN, DISCUSWERPEN EN VIJFKAMP

Rachel Hanssens toont trots haar uitgebreide verzameling medailles.
Ronny De Coster Rachel Hanssens toont trots haar uitgebreide verzameling medailles.
Ze is 85 jaar en daarmee de oudste atlete van het land. Maar straffer nog: ze is erin geslaagd om in drie weken tijd evenveel wereldrecords te doen sneuvelen. Rachel Hanssens uit Oudenaarde is bij de masters nu de beste in het discuswerpen, speerwerpen én de vijfkamp. "Mijn geheim ? Alle dagen trainen."

Exact 18,92 meter ver gooide Rachel Hanssens de discus afgelopen weekend op het Vlaamse kampioenschap atletiek bij de masters vrouwen (zie kader) in Eeklo. Ze verbrak daarmee het wereldrecord, dat op iets meer dan 14 meter stond. En dat was geen toevalstreffer: de week voordien had Rachel ook al het wereldrecord speerwerpen aan diggelen gegooid. Dat staat nu op 18,96 meter. En nóg een week eerder verzamelde ze 4.926 punten op de vijfkamp, of ruim 700 meer dan het vorige wereldrecord.


"Ik ben best in vorm, ja", knipoogt de gepensioneerde belastingsambtenare. "Ik was 23 jaar toen ik begon te sporten. Het was dus eigenlijk een late roeping", vindt ze. "Toen ik klein was, hadden jonge meisjes niet de kans om aan sport te doen. Pas na de Tweede Wereldoorlog is in mijn stad een sportclub voor meisjes ontstaan. Ik heb me daarbij aangesloten en ben mijn hele leven blijven sporten. Maar 't is altijd een hobby gebleven. Al mijn vrije tijd ging en gaat nog altijd naar de sport. Omdat ik het graag doe en omdat het me jong en fit houdt. Maar 't gaat niet vanzelf. Je krijgt niets voor niets in 't leven. Ik train elke dag op behendigheid, techniek en kracht. Als atleet heb je alle drie die dingen nodig. En rusten is roesten", beseft Rachel.

Hele wereld gezien

De hele wereld heeft ze de voorbije zestig jaar al gezien, want op elk WK voor de masters vrouwen staat ze paraat. "Dat vele reizen maakt van mijn sport best wel een dure hobby, maar iedereen geeft wel ergens zijn geld aan uit, zeker? Ik mag me toch ook wel amuseren?" knipoogt de kranige dame.


Tientallen medailles, trofeeën en bekers hangen en staan in haar huis. "Hoeveel ? Ik weet het absoluut niet. Ik wil ze ook niet tellen. Ik hou ze bij en koester ze, maar wat ik vorig jaar heb behaald, is nu niet meer belangrijk. Als atleet moet je altijd vooruitkijken. Als je te lang triomfeert, vergeet je wat nog moet komen. Mijn blik is altijd gericht naar de wedstrijden die nog moeten komen. Alleen zo blijf je gemotiveerd. Ik ben niet getrouwd en heb geen kinderen, maar heb altijd een voorbeeld willen zijn voor jonge sporters. 'Eerst provinciaal winnen, dan Vlaams en zo doorgaan', zeg ik om ze aan te sporen."

Op naar Turkije

Bij de Oudenaardse atletiekclub KASVO, waar ze al decennia lid is, wordt ze op handen gedragen en geniet ze hoog aanzien. Of er nog een uitdaging wenkt na de drie kersverse wereldrecords? "Binnenkort ga ik naar het WK in het Turkse Izmir. Er is niks veranderd: trainen zal ik doen. Hard trainen."


---

Verschil tussen masters en topsporters

Rachel Hanssens is actief bij de masters: sporters die ouder zijn dan dertig jaar en ook nog eens ingedeeld worden in categorieën op basis van hun leeftijd. "We beoefenen dezelfde disciplines, maar naargelang onze leeftijd varieert het gewicht van bijvoorbeeld de discus en de kogel. Masters zijn hobbysporters, maar sommigen hebben wel een professionele carrière achter de rug", vertelt Rachel. Ter vergelijking: het wereldrecord discuswerpen bij de profs vrouwen staat met 76,80 meter op naam van de Sovjet-Russische Natalja Lisobskaja. De 85-jarige Rachel Hanssens gooit de discus 18,92 meter ver. Haar nieuwe wereldrecord speerwerpen staat op 18,96 meter. Het 'officiële' van 72,28 meter is gevestigd door de Tsjechische Barbora Špotáková.