"Werktuigendagen zijn leuker dan Efteling"

70.000 BEZOEKERS VOOR LANDBOUWBEURS DIE OOK SPEELTUIN VOOR JONG EN OUD IS

Wout, Matthijs, Karel en Floris Vanden Boer leven zich uit bij het bietstoten.
Ronny De Coster Wout, Matthijs, Karel en Floris Vanden Boer leven zich uit bij het bietstoten.
Ongeveer 70.000 mensen hebben dit weekend de Internationale Werktuigendagen in Oudenaarde bezocht. "Het was een topweekend over de hele lijn. Mede dankzij het goeie weer was het vooral zondag over de koppen lopen en verkopers zeggen me dat ze goede zaken hebben gedaan. De landbouw klimt een beetje uit een dal", gelooft organisator Gunther De Mey. En wie niet kwam om te kopen, wist zich kennelijk vooral goed te amuseren.

Voor fabrikanten en verkopers zijn de Werktuigendagen dé uitgelezen gelegenheid om te tonen wat ze in huis hebben. Maar voor veel bezoekers blijkt het 190 hectare grote terrein ook één grote speeltuin.


"Dit is voor mijn kinderen nog veel leuker dan de Efteling", lacht Koen Vanden boer, die samen met zijn kinderen Wout, Matthijs en Karel en hun neefje Floris deelneemt aan een wedstrijd bietstoten, een variante op het kogelstoten, maar dan met een suikerbiet als projectiel. Zelfs Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege, die de officiële opening van dit walhalla van landbouwuitrusting opende, wil wel eens een biet door de lucht doen suizen. 6,20 meter geraakt ze. Volgens presentatrice Mieke Verniest uit Zwalm, de 'Schoonste Boerin van Vlaanderen' is dat geen glansprestatie. De minister heeft een excuus. "Tot vijf uur onderhandeld over de Vlaamse begroting en maar één uurtje geslapen", verontschuldigt ze zich.


Nog een speelvogel zien we aan het werk op een akker aan de Warande. Hier profrenner Stijn Devolder: niet voor zijn ploeg Veranda's Willems-Crelan, maar in een mastodont van een tractor van fabrikant New Holland. "Stijn is verzot op tractoren en komt zich hier twee dagen uitleven en ik moet zeggen: hij is er zeer handig in", vertelt de standhouder geamuseerd. "Al van mijn zes jaar ben ik door tractoren gepassioneerd", bevestigt de Devolder. "Ik heb ook zelf een kleine, oude tractor die ik heb laten restaureren. En met zo'n supermoderne machine rijden, vind ik gewoon geweldig. Na mijn koerscarrière zou ik wel graag met tractoren gaan rijden: loonwerker worden of bij een loonwerker aan de slag gaan, daar droom ik wel van", verklapt de tweevoudige Ronde van Vlaanderen-winnaar.

Lieven Vanden Dooren, trots bij een van de blikvangers bij de oldtimers: een op diesel aangedreven zaagmachine uit 1930.
Ronny De Coster Lieven Vanden Dooren, trots bij een van de blikvangers bij de oldtimers: een op diesel aangedreven zaagmachine uit 1930.

Nostalgie

Tussen de high-tech tuft op en rond de terreinen ook een pak nostalgie rond: meer dan vierhonderd oldtimertractoren staan en rijden zich in de kijker.


Enkele van de meest opmerkelijke blikvangers toont Brakelaar Lieven Vanden Dooren: geen tractoren, maar "stationaire motoren": kloeke, oude machines die werken op diesel en die een eeuw geleden voor allerlei toepassingen werden gebruikt. "Dit is een machine uit 1930, die een boom in schijfjes zaagt. Het gaat veel trager dan de apparatuur die ze daarvoor vandaag gebruiken, maar het is een oersterke machine. Ze zijn ook niet meer te vinden. Wat je nu nog wel eens vindt, zijn toestellen waar héél veel werk aan is", weet Lieven.


Samen met dorpsgenoot en even groot fanaat Jeroen Van Der Stichelen staat hij bijna elke week op één of ander kermis om met hun machines te pronken.


"Maar een mega-evenement als de Werktuigendagen is voor ons een gelegenheid om een enorm groot publiek te bereiken. Dit kan je met niets ander vergelijken", vindt Lieven.


"We blikken terug op een topweekend", zegt Gunther De Mey, eventmanager van de Internationale Werktuigendagen. "We zijn nog aan het tellen, maar schatten dat er 70.000 bezoekers waren, waarvan 50.000 op zondag. Standhouders verklappen me dat ze goede zaken hebben gedaan. En ik zag heel veel mensen zich amuseren. Ik denk: iedereen tevreden", besluit hij.

Wielrenner Stijn Devolder achter het stuur van een tractor. "Na mijn koerscarrière zou ik graag met tractoren rijden."
Ronny De Coster Wielrenner Stijn Devolder achter het stuur van een tractor. "Na mijn koerscarrière zou ik graag met tractoren rijden."
Een ritje maken met de tractor. Daar zeggen de kinderen geen neen tegen.
Ronny De Coster Een ritje maken met de tractor. Daar zeggen de kinderen geen neen tegen.
Ook Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege probeert een biet zo ver mogelijk te gooien.
Ronny De Coster Ook Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege probeert een biet zo ver mogelijk te gooien.