Ga naar de mobiele website
^ Top

"Waarom geen bier als digestief?"

ENAMENAAR BRENGT NONNIVERSAIRE (12 PROCENT) OP DE MARKT

Hobbybrouwer Sam Vanderstraeten giet een 'Nonniversaire' uit.
Foto Ronny De Coster Hobbybrouwer Sam Vanderstraeten giet een 'Nonniversaire' uit.
Waarom een cognac of whisky als digestief na de maaltijd en geen bier?", vroeg Sam Vanderstraeten (36) zich lange tijd af. Omdat er nauwelijks digestiefbieren bestaan, misschien? Dat excuus heeft de Enamenaar zelf de wereld uitgeholpen: hij brengt Nonniversaire op de markt, een bier van liefst 12,1 procent alcoholvolume.

Sam woont in Ename. De naam van zijn dorp is al een sterk biermerk. "Maar ik ben er niet op uit om met Roman de concurrentie aan te gaan", knipoogt de dertiger. Tien jaar al is hij gepassioneerd met bier bezig. "Dat wil zeggen dat ik graag bieren proef en ontdek. Ik ben me in de biercultuur gaan verdiepen en heb uiteindelijk de twee jaar durende opleiding zythologie gevolgd", vertelt Sam. Je kan een zytholoog vergelijken met een wijnsommelier, met dat verschil, dat het gaat over bier", legt Sam uit.


"Niet voor de centen, maar uit pure goesting onstond het idee om mijn eigen bier te brouwen. Twee jaar heb ik geëxperimenteerd, geproefd en opnieuw geprobeerd om te komen tot een brouwsel dat helemaal mijn smaak is", vertelt Sam. Hoewel als pure liefhebberij bedoeld, oogt zijn product wel heel professioneel. Flesje en etiket hebben de look van een bier dat van een grote speler op de markt zou kunnen komen.


Nochtans heeft Sam alles zelf gedaan, ook het brouwen zelf en daarvoor moest hij wel ver op zoek naar een brouwerij. "Hier in de regio vond ik alleen maar brouwers bij wie ik mijn recept kon afgeven om het bier door hen te laten brouwen. Maar dat wou ik niet: ik wou het hele brouwproces zelf afwerken", zegt Sam.

Geen dorstlesser

Een dorstlesser kan je het nieuwe bier niet noemen. "Het is een complex 'genietbier', waarbij de nadruk ligt op het moutige karakter. Je proeft toetsen van kaneel, droog fruit, rozijntjes, karamel en ook calvadosaroma's. Die komen van de eiken calvadosvaten, waarin het bier 4,5 maand heeft gerijpt", verklaart de trotse brouwer. Sam doopte zijn bier Nonniversaire. "Een tegenpool van anniversaire: ik wil ermee zeggen, dat je niet jarig moet zijn om eens een lekker biertje te proeven. Ik mik met Nonniversaire op een publiek met een fijne smaak, dat een meerwaarde zoekt. Mijn biertje is met 12 procent alcoholvolume heel zwaar. Ik wil het vooral lanceren in restaurants, waar het op de kaart zou passen als digestief. Mensen zijn gewend om zich na de koffie een cognac of whiskey te bestellen. Ik ben ervan overtuigd, dat mijn digestiefbier een uitstekend alternatief kan vormen", maakt Sam zich sterk. Hij raadt overigens aan om de Nonniversaire te degusteren in een cognacglas.

Halve liter

Hij heeft het bier gebotteld in flesje van een halve liter. "33 centiliter vond ik te mainstream. En een half litertje, dat is zo'n formaat dat je rustig met twee kan delen. Al kan je er natuurlijk ook voor kiezen om er in je eentje van te genieten. Maar doe het vooral rustig aan", raadt Sam aan.


Meer informatie via www.HopSaSam.beMeld een bug