"Van alle Santens was Herman de stilste"

TELG VAN DERDE GENERATIE ONDERNEMERSFAMILIE OP 82-JARIGE LEEFTIJD OVERLEDEN

Herman Santens overleed dinsdag op 82-jarige leeftijd.
Thomas Vandewalle Herman Santens overleed dinsdag op 82-jarige leeftijd.
Herman Santens is dinsdag op 82-jarige overleden in zijn woning in de Kortrijkstraat in Oudenaarde. De man, die tot een van de rijkste zakenfamilies van België behoorde, maakte samen met zijn broer en neven het bekende badstoffenbedrijf groot.

De naam Santens klinkt tot ver buiten Oudenaarde als een klok. Herman Santens behoorde tot de derde generatie van de ondernemersfamilie Santens, bekend van het gelijknamige badstoffenbedrijf. Samen met zijn broer Lieven en met hun neven - ook broers - Marc en Luc maakte Herman Santens het bedrijf, dat vooral bekend is om zijn handdoeken, groot. In de jaren '90 kwam er een verdeling, waarbij Herman zich uit het familiaal bedrijf kocht. Hij herinvesteerde zijn vermogen in de voedingsindustrie. Zo nam hij onder andere de Oudenaardse vleeswarenbedrijven Welda en Vebo over. Daarnaast was hij bestuurder van de Golf en Country Club in Oudenaarde. Het badstoffenbedrijf Santens aan de Galgestraat in Oudenaarde, dat tot 2012 werd gerund door de neven van Herman Santens, kwam na een faillissement in handen van de Franse groep Descamps.


"Van alle Santens, was hij zonder twijfel de stilste", wordt Herman Santens omschreven door Johan Browaeys, voorzitter van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, afdeling Vlaamse Ardennen. "Hij bleef altijd op de achtergrond en liep zo weinig mogelijk in de belangstelling. Herman was niet de flamboyante man. Hij was een stille werker en eerder een volks figuur. Daardoor was hij bijzonder geliefd en had hij makkelijk iedereen mee."


Herman Santens en zijn drie kinderen moesten vorig jaar nog voor de correctionele rechter verschijnen. De leden van een van de rijkste zakenfamilies van België moesten zich verantwoorden voor het gebruik van valse stukken, witwassen en het niet aangeven van inkomsten aan de fiscus. Zo worden ze er onder meer van verdacht een dikke tien miljoen euro beroepsinkomsten niet te hebben aangegeven. Daarnaast zouden hij en zijn kinderen ook geld witgewassen hebben met behulp van verschillende bedrijven in Luxemburg, de Seychellen en de Britse Maagdeneilanden, stuk voor stuk belastingparadijzen. Een vonnis werd er echter nog niet uitgesproken. Er kwam bijkomend onderzoek op vraag van het parket. De zaak zou normaal op 28 april terug voorkomen.


De uitvaartplechtigheid voor Herman Santens vindt plaats op donderdag 2 februari om 11 uur in de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde. De begroeting van de overledene gebeurt vanaf 10.15 uur. De bijzetting in de familiegrafkelder zal plaats hebben op het kerkhof in Bevere.

De site van de vroegere fabriek van het bekende badstoffenbedrijf.
Foto Ronny De Coster De site van de vroegere fabriek van het bekende badstoffenbedrijf.