"Schade rallysprint nóg niet hersteld"

OPPOSITIE WOEDEND DAT STAD TWEEDE EDITIE WIL ORGANISEREN

De eerste editie in september 2015 lokte veel volk.
Ronny De Coster De eerste editie in september 2015 lokte veel volk.
De stad is van plan om ook dit jaar groen licht te geven aan de organisatie van een zogenaamde rallysprint in de deelgemeente Eine. "En dat terwijl nog niet eens de schade van de eerste editie is hersteld", foetert oppositieraadslid Kristof Meerschaut.

De eerste editie van de rallysprint in Eine vond plaats op 20 september vorig jaar. Het evenement kende flink wat publieke belangstelling, maar in de weken ervoor was er ook heel wat kritiek. Tegenstanders vonden de rally niet passen in de landelijke gemeente. De stad zette het licht toch op groen en is dat ook van plan voor een tweede editie, zo liet sportschepen Peter Simoens (Open Vld) al uitschijnen. "En dat terwijl nog niet eens de schade van de eerste rallysprint is hersteld", foetert oppositieraadslid Kristof Meerschaut (N-VA). "Zoals ik had voorspeld, hebben de wegbermen het zwaar te verduren gekregen, niet alleen van de racewagens zelf, maar ook van het vele 'werfverkeer' en wagens van toeschouwers. In bijna elke bocht van het parcours zie je nu nog altijd modder en spoorvorming. Soms is die zelfs zo diep, dat het gevaarlijk is voor het gewone autoverkeer en de vele fietsers. Op bepaalde plaatsen werd de wegberm zodanig weggeduwd dat de naastliggende baangracht dreigt toe te slibben", zegt Meerschaut.

Kristof Meerschaut toont de schade: zo werd op de hoek van de Pruimelstraat en Ooikestraat de spiegel kapot gereden.
Ronny De Coster Kristof Meerschaut toont de schade: zo werd op de hoek van de Pruimelstraat en Ooikestraat de spiegel kapot gereden.

Al halfjaar wachten

"Op het kruispunt van de Pruimelstraat en de Ooikestraat werd de spiegel kapot gereden. Er staat nog altijd geen nieuwe. Ook in Diepenbeek werd een afsluiting geraakt. Het stadsbestuur maakte zich tijdens de gemeenteraad van september sterk dat de schade vergoed zou worden door de organisator en dat de stad daarna zelf de schade zou herstellen. Ruim een half jaar later wachten de inwoners van Eine-Marolle nog altijd op die beloofde herstellingen. Maar er werd wel al beslist een nieuwe editie van de rally toe te laten. Ik ben benieuwd of de schade hersteld zal zijn voor de tweede editie plaatsvindt", foetert Meerschaut.


Volgens sportschepen Peter Simoens wordt de schade wel degelijk hersteld. "Dat gebeurt op kosten van de organisator, zoals dat vooraf was bepaald", zegt Simoens. "We hadden aan de organisatie een waarborg van 5.000 euro gevraagd. Dat is ruim duizend euro méér dan de schade die is vastgesteld. Kortom: ze wordt hersteld en door de organisatie betaald", besluit Simoens. Hij bevestigt dat de stad van plan is om ook dit jaar een vergunning af te leveren voor de autocross.


"Ook ik ben daarin sterk ontgoocheld", zegt Elisabeth Meuleman (Groen). "Het stadsbestuur heeft beslist om niet meer deel te nemen aan de actie met Belgerinkel naar de Winkel, organiseerde vorig jaar op de autoloze zondag een rallysprint en laat die activiteit ook dit jaar weer toe. Zeer jammer voor Oudenaarde, dat zich probeert te profileren als fietsstad", besluit Meuleman.