“Oudenaarde Winkelstad bezondigt zich aan vriendjespolitiek”

Ondernemer klaagt handel en wandel van handelaarsvereniging aan bij stad en vraagt externe doorlichting van de geldstromen.

Het stadsbestuur moet een onafhankelijk audit laten uitvoeren naar de werking van en geldstromen binnen de vzw Oudenaarde Winkelstad (OWS)”, zo staat in een verzoekschrift aan de gemeenteraad. “Er is sprake van vriendjespolitiek in een sfeer van ons-kent-ons. Met jaarlijkse 90.000 euro belastinggeld worden monopolies gemaakt met bevriende handelaars”, klaagt ondernemer Piet De Loof aan.
Winterwarmte is een van de grootse acties van de handelaarsvereniging.
Ronny De Coster Winterwarmte is een van de grootse acties van de handelaarsvereniging.

Alle handelaars  in het centrum van Oudenaarde betalen elk jaar 300 euro. Die belasting is in oktober 2016 ingevoerd en levert jaarlijks 90.000 euro op. Dat geld stort de stad door naar de vzw Oudenaarde Winkelstad (OWS) die daarmee allerlei acties organiseert om het handelsleven aan te wakkeren.

“Maar wie controleert die vzw?” vraagt Piet De Loof zich af. De ondernemer stapt naar de gemeenteraad met een negen bladzijden lang verzoekschrift, waarin hij de handel en wandel van het bestuur van de handelaarsvereniging op de korrel neemt. De Loof runt in Oudenaarde een grafisch bureau en ondervindt naar eigen zeggen hoe vriendjespolitiek de geldstromen binnen het OWS bepalen. “Alle opdrachten van OWS gaan systematisch naar één reclamebureau zonder dat ook andere spelers op de markt de kans krijgen om een prijsofferte in te dienen en zonder dat iemand zich daarbij vragen stelt”, klaagt De Loof aan.

Geen prijsaanvragen

“Aan de brochure voor de jaarlijkse actie WinterWarmte besteedt OWS bijvoorbeeld ongeveer 20.000 euro zonder daarvoor prijzen te vragen. Toen ik daarover uitleg vroeg, kreeg ik als antwoord van de voorzitter, dat WinterWarmte ‘ooit een privé- initiatief was, en pas onder de vleugels van OWS was gekomen nadat het bestuur ermee had ingestemd en dat er verder werd gewerkt met de partners van vroeger. Maar vandaag spreken we toch niet meer over een privé-initiatief, maar een organisatie die betaald wordt met geld van de belastingbetaler. Daarop zou toch wat controle mogen bestaan en die is er kennelijk niet: ons-kent-ons is hier de manier van werken”, zo alarmeert De Loof in zijn verzoekschrift aan de Oudenaardse politici.

Monopoliepositie

“Er is sprake van een monopoliepositie, want niemand anders krijgt de kans om mee te dingen. Een bron binnen de handelaarsvereniging zegt me, dat het bevriende bureau jaarlijks 40.000 euro mag factureren. Dat is bijna de helft van het budget dat OWS van de stad krijgt. Het lijkt me nochtans logisch dat een vzw die door een stedelijke belasting wordt gefinancierd aan verschillende Oudenaardse grafische bureaus de kans geeft om zich te tonen. OWS overtreedt hiermee volgens mij stelselmatig de letter en de geest van de overeenkomst met het stadsbestuur. Als stedelijke vzw, gevoed met geld van een stedelijke belasting, lijkt het mij onmogelijk te rechtvaardigen dat één enkele leverancier zo’n riante voorkeurspositie geniet, terwijl er ook andere professionele spelers op de markt zijn”, bedenkt De Loof.

Centrummanager blok aan het been?

Ook de affaire rond de afgezette centrummanager Geert Verheyen bewijst volgens De Loof, dat de voorzitter en ondervoorzitter van OWS solo/duo-slim spelen. “De leden van de handelaarsvereniging hebben het nieuws over het ontslag van Verheyen zelfs in de krant moeten vernemen. Was de centrummanager een blok aan het been geworden? Was hij te kritisch? Het is ook zeer ongeloofwaardig dat het (Limburgse!) bureau CityD op eigen houtje tot de bevinding kwam dat de centrummanager niet voldeed en hem dan maar de wacht aanzegde. Wie van het OWS-bestuur heeft het ontslag geïnitieerd, kennelijk op eigen houtje en zonder overleg met het hele OWS-bestuur?” vraagt Piet De Loof in zijn verzoekschrift aan de stad.

“Laten onderzoeken”

De Loof vindt dat er een externe audit nodig is om de werking van en de geldstromen binnen de handelaarsvereniging te onderzoeken.

Burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) wil nog geen commentaar kwijt op de inhoud van het verzoekschrift. “We behandelen dit zoals elk ander verzoekschrift. Dat wil zeggen: dit zal worden onderzocht. In afwachting lijkt het mij niet wenselijk, dat ik me nu al uitspreek over de gegrondheid”, zegt De Meulemeester.

Spoedvergadering

"Ik wil nu niet in detail reageren, maar we kunnen alle beschuldigingen weerleggen. Ik zal hiervoor eerst het bestuur van onze handelaarsvereniging bijeen roepen", reageert Tine Ballekens, voorzitter van die vzw Oudenaarde Winkelstad. Die vergadering vindt al dinsdagmiddag plaats.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.