"In avondschool geweigerd omdat ik in rolstoel zit"

Vrouw dient klacht in tegen Oudenaardse school

Hoe is het mogelijk dat ik in een provinciale school geen avondonderwijs kan volgen omdat ik in een rolstoel zit?”, vraagt Christine Van de Weghe (57) uit Ename zich af. “Eerst kreeg ik nog de belofte dat ze me wel zouden helpen, maar ineens laat de school me weten dat ze die verantwoordelijkheid niet op zich wil nemen”, vertelt Christine verbijsterd. Ze heeft tegen de onderwijsinstelling een klacht ingediend.
Christine Van de Weghe met het fototoestel dat ze al had aangeschaft om aan de avondcursus fotografie te beginnen.
Ronny De Coster Christine Van de Weghe met het fototoestel dat ze al had aangeschaft om aan de avondcursus fotografie te beginnen.

“Fysiek heb ik een beperking, maar dat wil niet zeggen dat ik in een hoekje ga zitten en me niet meer nuttig wil voelen”, vertelt Christine. Elf jaar geleden maakte ze een zware val, die haar leven helemaal omgooide. Gebroken rug, paraplegie: verlamd vanaf de heupen, zo klonk de diagnose. Christine zou niet langer heel het land rondrijden als vertegenwoordigster, maar aan een rolstoel gekluisterd blijven. “Ik heb er jaren over gedaan om me te stellen in die situatie. Een job zit er niet meer in, maar in vrijwilligerswerk en hobby’s probeer ik me nuttig te maken”, vertelt Christine.

Handje toesteken

Zo kwam ze in juni op het idee om avondschool fotografie te volgen.“Ik informeerde in het PCVO Groeipunt, een school voor volwassenenonderwijs in Oudenaarde. Er werd met verzekerd dat ik ondanks mijn handicap zou kunnen deelnemen aan de lessen. Mijn probleem is dat ik wel met de auto kan rijden, maar toch hulp nodig heb bij het overstappen naar mijn rolstoel. Dat zouden ze wel oplossen: er is altijd wel iemand die een handje kan toesteken, zo beloofde een leerkracht. Ook tijdens de lessen zou er rekening gehouden worden met mijn fysieke beperking, dus schreef ik me vol vertrouwen in. Omdat ik voor de praktijkoefening toch een degelijke reflexcamera nodig had, kocht ik er een aan”, vertelt Christine.

Koude douche

Ze keek erg naar het begin van het schooljaar uit, maar uitgerekend de eerste dag kreeg ze ’s ochtends een niet zo prettig telefoontje van de directie. “Het was een koude douche: blijkbaar zou dat toch niet lukken om met mijn fysieke handicap aan de lessen deel te nemen. De school kon me ineens niet meer beloven dat er telkens iemand beschikbaar zou zijn om mij uit de auto te helpen. Zij willen naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid niet nemen”, getuigt Christine.

Gekrenkt

Ze kreeg intussen haar inschrijvingsgeld al terug. “Maar dat is mijn zorg niet. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat een school er niet in slaagt om mensen met een beperking les te laten volgen. Ik ben niet alleen teleurgesteld, maar voel me ook gekrenkt. Het is niet omdat ik me verplaats met een rolstoel dat ik me minderwaardig moet voelen, laat staan dan men mij zo moet behandelen. Want zo ervaar ik het nu: met mijn lichamelijke beperking zou ik een te grote last betekenen. Dat is toch niet meer van deze tijd”, bedenkt Christine. Ze heeft tegen de onderwijsinstelling een klacht ingediend.

“School is wél toegankelijk”

De directie van de betrokken school is kort met commentaar. “Wij reageren niet openbaar op individuele dossiers, maar hier zijn de zaken door de betrokkenen niet correct weergegeven. Onze school is wel degelijk toegankelijk voor mensen met een beperking”, klinkt het.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lisette tuytschaever

  Christine Van de Weghe Michel Wanquet Het is wel correct doorgegeven maar ze willen zich in bochten draaien om het maar niet te moeten toegeven dat het de waarheid is. De school is rolstoel toegankelijk maar niet rolstoel vriendelijk.

 • Werner Burgerhout

  Schaamteloos van de school en niet van deze tijd.

 • william de groote

  Die directeur moesten ze ontslaan !!!

 • Charl Ockx

  Hulpvaardigheid dat is iets van de voorbije generaties of er moet geld tegen plakken.

 • daniel daue

  Schandalig