Vandalen actief in Sint-Bavokerk

Jan Segers met de vernielde gezangenboeken.
Foto Wiggenraad Jan Segers met de vernielde gezangenboeken.

Enkele vandalen hebben afgelopen weekend de Sint-Bavokerk in Oud-Turnhout vernield. Zowel zaterdag als zondag gingen vijf jongeren op klaarlichte dag de kerk binnen om er allerhande zaken te vernielen. Zo spoten ze een volledig brandblusapparaat leeg, ze trokken de zangboekjes van de koorleden uit elkaar en strooiden de bladeren rond in de kerk, ze vernielden de biechtstoel en probeerden brand te stichten met de aanwezige kaarsen en lucifers. "We zijn enorm aangedaan door dit voorval", zegt Jan Segers, voorzitter van de kerkraad in Oud-Turnhout. "De deur van de kerk is overdag altijd open. Dat is een heel bewuste keuze van ons. De kerk moet bereikbaar zijn voor diegene die er behoefte aan hebben."


Zondag kreeg Jan enkele van de daders te pakken. Volgens hem waren ze hooguit 13 of 14 jaar oud. "De eerste vernieling was zaterdag al gebeurd. Toen we hier zondag aankwamen om alles verder op te ruimen, was het in de kerk opnieuw een grote ravage. Opvallend was wel dat er twee fietsen tegen de gevel van de kerk stonden. Die hebben we binnen gezet omdat we al een vermoeden hadden dat die van de daders waren. Enkele uren later kwamen er twee jongeren informeren achter hun fiets. We hebben hen binnen gevraagd en de politie verwittigd", aldus Jan.


De twee jongeren beweren dat ze niets met het vandalisme te maken hebben. Ze kwamen naar eigen zeggen enkel de kerk binnen om op te warmen. Achteraf gaven ze toe dat ze de andere drie jongeren kenden. De politie is de vandalen dus op het spoor. Het is zeker dat ze niets gestolen hebben. Waarom ze de kerk zodanig hebben vernield, is niet duidelijk. (TJW)