Stakershappening in Turnhout

MAANDAG ACTIE OP GROTE MARKT PIKETTEN AAN GROTE INDUSTRIEZONES

Deze vakbondsafgevaardigden hebben hun boodschap voor de federale regering al klaar.
Foto Ton Wiggenraad Deze vakbondsafgevaardigden hebben hun boodschap voor de federale regering al klaar.
De staking van maandag tegen de besparingsmaatregelen van de federale regering zal vooral zichtbaar zijn aan de in -en uitgangen van de Kempense industriezones en op de Grote Markt van Turnhout. Daar plannen de drie vakbonden samen één grote happening.

De indexsprong, de verhoging van de pensioenleeftijd, een daling van de tijdelijke werkloosheidsuitkering en een verlaging van de uitkering bij ziekte. "De werknemers zijn de peer", zo klinkt het bij de vakbonden. Maandag zullen ze met ludieke acties hun stem laten horen in de Kempen. Tussen 5.30 en 8.30 uur houden vakbondsdelegaties een campagne op de invalswegen van de industrieterreinen Geel-Albertkanaal, Turnhout-Veedijk, Mol-Berkenbossen en Herentals-Wolfstee. Behalve pamfletten zullen ze ook peren uitdelen als verwijzing naar de peren die de huidige regering de burgers stooft. "We zullen de mensen die het industrieterrein oprijden, proberen te overhalen om zich aan te sluiten bij de staking", zegt Lieve Cox van de christelijke vakbond ACV. "Voor wie aansluit, hebben we op de markt van Turnhout een happening voorbereid."


Op de Grote Markt zullen verschillende kraampjes staan en er zal muziek worden gespeeld en ontevreden werknemers kunnen stoom aflaten. Zo wordt er een goal opgetrokken met daarin de koppen van enkele politici uit de federale regering. De aanwezigen mogen hun traptechniek uitproberen. "Er komt ook een carnavalswagen die de titel 'Zweedse kok' krijgt en iets voor 12 uur is er onze ballonnenactie", zegt Dimitri Gevers van de socialistische vakbond ABVV. "Symbolisch worden duizenden ballonnen om 11.55 uur opgelaten met daarop een boodschap voor de regering." Iets over twaalf uur zou de vakbondshappening afgelopen zijn.

5.000 man op Markt

Hoewel de opkomst vooraf moeilijk in te schatten is, verwachten de vakbonden op piekmomenten vijfhonderd bezoekers in Turnhout, goed voor in totaal een vijfduizend personen in de loop van de actiedag. Ook de hinder van de staking is moeilijk te voorspellen, al blijkt de stakingsbereidheid erg groot. Bij bedrijven als koekjesfabrikant LU in Herentals of vrachtwagenbouwer DAF Trucks in Oevel zullen stakerspiketten staan. "Bij LU zal er niet gewerkt worden. Er staat niets gepland en de directie heeft de werkwilligen aangeraden vakantie te nemen", zegt vakbondsafgevaardigde Gert Stijnen. Bij Janssen Pharma in Beerse komt geen piket, maar ook daar zal een vakbondsdelegatie aan de ingangen actie voeren.


In de scholen worden minder problemen verwacht. "We merken dat het verantwoordelijkheidsgevoel bij de leerkrachten te groot is om twee dagen te staken. Toch leeft er bij het onderwijzend personeel grote bezorgdheid over de regeringsmaatregelen", knikt Erik Michielsen van de christelijke vakbond. "We verwachten dat het zwaartepunt op 15 december zal liggen."


Bus -en treinreizigers zullen het wel moeilijker krijgen. Zowel De Lijn als de NMBS verwachten in de hele provincie flink wat hinder en raden. Reizigers die het toch willen proberen, kunnen op de websites van de vervoersmaatschappijen de lijnen vinden die wel rijden.