CD&V zoekt burgemeester

LEO NYS IS GEKIBBEL IN COALITIE BEU EN KONDIGT ONTSLAG AAN

Leo Nys stopt als burgemeester. Dan heeft hij meer tijd voor een hobby, zoals boeken lezen.
Ton Wiggenraad Leo Nys stopt als burgemeester. Dan heeft hij meer tijd voor een hobby, zoals boeken lezen.
Wie wordt de volgende burgemeester van Oud-Turnhout? Voer voor speculaties nu Leo Nys (CD&V) zijn ontslag heeft aangekondigd. "Ik ben de discussie in bepaalde dossiers moe", zegt Nys. De namen van schepenen Jos Vinckx en Marleen Joris circuleren als opvolgers. Oppositiepartij N-VA hoopt op overleg, mochten de wrijvingen toenemen tussen CD&V, Groen en sp.a.

Het was N-VA-raadslid Bruno Peeters die de kat de bel aanbond. Hij hekelde in een persmededeling het gekibbel van de coalitiepartners die sinds het vertrek van raadslid Dirk Peeters (Groen) nog altijd niet op één lijn zitten. In datzelfde bericht staat ook het vertrek van Leo Nys vermeld. "Ik wil aan het einde van het jaar graag stoppen. Er zijn discussies in een aantal dossiers en die ben ik beu. Verder wil ik daar niet verder op ingaan", reageert Nys.


Nys' partij heeft acht zetels en ze vormt samen met Groen en sp.a, die elk twee zetels tellen, de meerderheid. CD&V wil de burgemeesterssjerp vanzelfsprekend in eigen rangen houden en dan zouden Jos Vinckx (CD&V) of Marleen Joris (CD&V) de meest logische kandidaten zijn. Zij volgden in 2012 na Leo Nys in het klassement van de voorkeurstemmen. "Wij hebben beslist dat iedereen zich kandidaat kan stellen en dat we pas in juli of augustus een beslissing nemen. Ik weet zelf nog niet wat ik ga doen", zei Marleen Joris.


Niet iedereen ziet de kandidaat-burgemeesters van CD&V zitten. Dirk Peeters (Groen) stapte onlangs uit de gemeenteraad omdat de coalitie naar eigen zeggen van geen kanten liep. "Er is onenigheid bij de CD&V en ook tussen de mensen die nu Leo Nys moeten opvolgen", zegt Dirk Peeters. "Als de christen-democraten hiervoor geen oplossing vinden, zou de onbestuurbaarheid niet veraf kunnen zijn."


De onenigheid is ook N-VA opgevallen. N-VA is met negen zetels de grootste partij van Oud-Turnhout, maar werd in 2012 door CD&V geweerd als coalitiepartner. De Vlaams-nationalisten verwachten nu minstens transparante communicatie over een bestuurswissel. "Halfweg deze legislatuur kampt Oud-Turnhout met een toenemende schuldenlast en voortdurend gekibbel in de meerderheid. Het schepencollege toont weinig daadkrachtn, wat nefast is voor het goede beleid in onze gemeente", vervolgt oppositieraadslid Bruno Peeters (N-VA). "Ik hoop niet dat het tot een onbestuurbaarheid komt. Maar als CD&V de interne verdeeldheid niet aanpakt, is er misschien geen alternatief. Dan hoop ik dat CD&V met onze partij in gesprek gaat, wat in 2012 al had moeten gebeuren."

Schepenen Marleen Joris en Jos Vinckx.
ton wiggenraad Schepenen Marleen Joris en Jos Vinckx.
Ton Wiggenraad