CD&V zet Jos Vinckx uit fractie

BESTUURSCOALITIE IS MEERDERHEID KWIJT IN GEMEENTERAAD

Een aangeslagen Jos Vinckx nadat hij uit de CD&V-fractie was gezet.
Foto Maria De La Cruz Een aangeslagen Jos Vinckx nadat hij uit de CD&V-fractie was gezet.
CD&V in Oud-Turnhout heeft Jos Vinckx gisteravond uit de fractie gezet. De eerste schepen viel uit de lucht toen hij de beslissing vernam bij het begin van de gemeenteraad. "Ik hoor dat hier voor de eerste keer." CD&V, sp.a en Groen hebben nu geen meerderheid meer.

Een stemming tot onbestuurbaarheid, die sommige raadsleden hadden verwacht, is er niet gekomen op de gemeenteraad in Oud-Turnhout. Wel is er een nieuw hoofdstuk gebreid aan de politiek impasse in de gemeente. Jos Vinckx behoort niet langer tot de CD&V-fractie. "De CD&V-fractie bestaat nog uit zeven leden, aangezien Jos Vinckx geen lid meer is van de partij", zei CD&V-voorzitter Hans Van de Laer bij aanvang van de gemeenteraad.


Het is een publiek geheim dat de gevallen schepen niet bij alle christen-democraten geliefd is. Na het vertrek van Jef Kersemans, eind 2010, uitte Jos Vinckx openlijk zijn ongenoegen over het feit dat Leo Nys de nieuwe burgemeester werd. Vinckx legde zich er bij neer, maar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 zat het spel opnieuw op de wagen. Vinckx vond dat hij het recht had lijsttrekker te worden. Zes jaar eerder haalde hij 967 voorkeurstemmen en Leo Nys maar 299. Toch ging CD&V voor Nys als kandidaat-burgemeester. Vinckx uitte weer openlijk kritiek en betaalde geen lidmaatschapsgeld meer aan CD&V.

Onafhankelijke

Vinckx zelf wist dat hij verscheidene tegenstanders had binnen zijn partij. Toch viel hij naar eigen zeggen uit de lucht toen de CD&V-voorzitter gisteren bij het begin van de gemeenteraad aankondigde dat hij uit de CD&V-fractie wordt gezet. "Ik hoor dat hier voor de eerste keer. Ik dacht nog altijd dat we met acht waren. Ik beslis daarom hier en nu dat ik verder ga als onafhankelijke. Jammer dat je zoiets op deze manier moet vernemen."


De coalitie tussen CD&V, sp.a en Groen bestaat dus nog maar uit elf raadsleden en is zijn meerderheid kwijt. Tenzij Jos Vinckx beslist om zich als onafhankelijke aan te sluiten bij de meerderheid. "Bestaat de meerderheid nu uit vier fracties of is er geen meerderheid meer?" wilde Bruno Peeters (N-VA) weten. Jos Vinckx nam daarop nog eens het woord, maar een duidelijk antwoord kwam er niet. "Ik draai al 27 jaar mee en wil me ook in de toekomst met hart en ziel blijven inzetten voor Oud-Turnhout. Ook al ben ik nu in een zwakkere positie komen te staan", antwoordde Jos Vinckx. "In het verleden, toen ik schepen was onder Jef Kersemans, hebben we een minderheidsbestuur gehad. We hebben die legislatuur toen tot een goed einde gebracht. Ik wil nog veel doen voor Oud-Turnhout. Maar als ik niet kan of niet mag, dan zal dat zo zijn. Wie mij wil meenemen, zal ik blijven steunen. Als ik met pensioen moet gaan, vind ik dat spijtig."