"Al op Graspop sinds mijn tweede"

CHAYENNE (22) SPEELDE BACKSTAGE MET KINDJES VAN IRON MAIDEN EN SLAYER

Chayenne Vanvoorden en moeder Annemie Boeckx maakten alle edities mee.
Dirk Van Gorp Chayenne Vanvoorden en moeder Annemie Boeckx maakten alle edities mee.
Dit jaar vierde Graspop Metal Meeting zijn 20ste verjaardag. Voor sommige metalfans een heel bijzonder jubileum, omdat ze alle edities van het festival meemaakten. Chayenne Vanvoorden uit Oud-Turnhout is pas 22, maar was op alle edities van het metalfestival aanwezig.

Met 150.000 bezoekers op drie dagen tijd, mag Graspop zich intussen het grootste metalfestival van het land noemen. Het bont allegaartje van subculturen is hier altijd goed vertegenwoordigd geweest en door zijn alternatieve karakter schept het festival fans voor het leven. En daarvan is Chayenne het levend bewijs. Ze komt op de Metal Meeting van toen ze nog 2 was en al herinnert ze zich daar niet veel meer van, tot op vandaag heeft ze nog nooit een editie gemist. "Mijn moeder nam me vroeger overal mee en zo was ik als kind al verliefd op dit festival", lacht Chayenne. Haar moeder Annemie vervolledigt het verhaal: "Ik ben zelf al van toen ik jong was een fan van deze muziek en samen met mijn vriendengroep uit metalcafé Biebob in Vosselaar gingen we naar veel optredens kijken. Zelfs nog voor het hier in Dessel plaatsvond, nam ik mijn dochter al regelmatig mee naar optredens. En zo is die relatie met Graspop ook ontstaan."


Samen met enkele andere kinderen speelde Chayenne in de beginjaren op de groene weide van Graspop. Of in de backstage met de kinderen van rockgoden als Iron Maiden en Slayer. "In die tijd kon dat nog makkelijker, want toen was het festival nog niet zo groot", weet moeder Annemie. Terwijl de volwassenen hier en daar een show meepikten, amuseerde de kleine Chayenne zich in de backstage of in de VIP-ruimte.

Enkele crowdsurfers tijdens het optreden van In Flames.
KOS Enkele crowdsurfers tijdens het optreden van In Flames.

Zweet van Slipknot

Door de jaren heen groeide ook haar interesse voor het muziekgenre en éénmaal 18 was ze zelf ook verliefd op de muziek en het festival. "Mijn favorieten zijn Slipknot en Iron Maiden. Die laatste komt dit jaar niet, maar er is nog vanalles dat ik wil zien zoals bijvoorbeeld Alice Cooper, Motörhead en Judas Priest", zegt Chayenne. "Van Slipknot heb ik trouwens nog een gesigneerd singletje liggen. Onlangs zag ik zelfs nog dat er een zweetdruppel ophangt van die jongens, dus die doe ik nooit weg."


De jongedame zag GMM door de jaren heen groeien tot wat het nu is, de hoogmis van de metalscene. Intussen komen hier meer dan 90 nationaliteiten en was zaterdag volledig uitverkocht. De laatste jaren is het festival groter en professioneler geworden, waardoor het niet meer zo makkelijk is om tot bij de bands te komen of snel een cd te laten signeren. Maar voor de die hard fans blijft de interesse er nog altijd. "Ik kom elk jaar alle dagen en tot dusver heb ik nog nooit één editie gemist. Maar ik hou ook wel van andere muziek natuurlijk", knikt Chayenne.


"Zo zou ik ook wel eens naar Werchter willen of zelfs naar het grote dansfestival Tomorrowland. Al is dat voorlopig nog niet gelukt." Voor moeder Annemie gaat de interesse niet zo ver. "Ik zal altijd mee naar GMM gaan, maar Tomorrowland mag mijn dochter toch alleen doen. Dat interesseert met niet (lacht)."