Gepensioneerde apotheker Guy Gilias giet negentig jaar Haasrode in een boek

Apotheker Guy Gilias schreef een boek over Haasrode
Vertommen Apotheker Guy Gilias schreef een boek over Haasrode
Hoe verging het Haasrode vanaf 1928 toen het zich afscheurde van Bierbeek? Voormalig apotheker Guy Gilias (74), schetst in drie delen de geschiedenis van zijn dorp, Haasrode aan de hand van vele verhalen van autochtonen die vertellen over de gebeurtenissen die zij zelf hebben meegemaakt. Honderden foto’s van vroeger tot nu geven een beeld van het leven en de levensomstandigheden uit het verleden. Op 25 februari 2019 wordt het boek voorgesteld, het wordt uitgegeven door de Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee.

“Het is een hele historie hoe dit boek tot stand kwam” vertelt de auteur. “In de jaren tachtig reed een autochtoon, Jef de crèmeboer, hier rond met zijn kar. Hij kon fantastisch vertellen over het dorp, en ik kwam op het idee om dat allemaal op te schrijven voor het nageslacht. Na korte tijd werd de man zwaar ziek en overleed hij. Hij staat op de cover van mijn boek, samen met zijn vrouw, Aline, als eerbetoon en als mooie herinnering. Ruim twee jaar geleden werd het vuur voor dit project weer aangewakkerd. Ik zat aan tafel met een buur en een vriend, beide tachtigers uit het dorp. Zo kwam weer het idee om verhalen uit het verleden van het dorp te noteren. Ik trok dan van deur tot deur bij oudere inwoners of hun nazaten, en werkte praktisch vijf uren per dag om hun herinneringen en getuigenissen op te schrijven, foto’s te verzamelen en alles te verwerken. Het hielp zeker dat ze me nog kenden als apotheker, zo was de drempel minder groot. Ik had ook het voordeel dat ik in het verleden veel gekribbel op doktersvoorschriften moest ontwarren, dat me hielp bij het inkijken van vele geschriften en documenten uit het verleden”, grapt Gilias. “Na anderhalf jaar had ik al een stevige structuur, mede door de archieven van professor Omer Steeno en zijn jongste broer Leon, die in de loop der jaren over Haasrode veel hadden verzameld. Ik kon ook opzoekingen verrichten bij de Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee.” 

Het boek in hardcover oogt als een kijkboek en leest als een geschiedenis met voor iedereen herkenbare situaties en locaties. De autochtone inwoners zullen zich het leven van toen nog herinneren. Je kunt zelf ouders, grootouders, familieleden of buren uit hun jonge tijd herkennen, welke beroepen ze uitoefenden, hun vieringen, optochten en verenigingen, de oorlog…. Haasrodenaars zijn al lang geen ‘Pootefretters’ meer! Maak de veranderingen in het dorpsleven mee. Ontdek in dit boek de ware ziel van Haasrode.

Apotheker Guy Gilias schreef een boek over Haasrode
Vertommen Apotheker Guy Gilias schreef een boek over Haasrode

Het boek verschijnt op 25 februari 2019 en werd op 400 exemplaren gedrukt. Bestel nu en teken vooraf in, dan ben je zeker van een exemplaar. Tot 15 januari koop je het boek voor 28 euro. Nadien geldt de normale verkoopprijs van 35 euro. Op 25 februari, na de voorstelling, kan het vanaf 21.30 uur afgehaald worden op het gemeentehuis in de Gemeentestraat in Vaalbeek. Nadien kan men terecht in de gemeentelijke bibliotheek van Haasrode of in de apotheek Gilias in de Milsestraat tijdens de openingsuren. Bestellen kan telefonisch 0498 84 93 65 of via de website www.geshemkringoh.weebly.com of erfgoedmeerdaal@hotmail.com
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.