Spechteshof zwaait 'hun' Eliane uit

POPULAIRE CAFÉBAZIN ZEGT NA 26 JAAR HAAR ZAAK VAARWEL

Voor veel van de trouwe klanten was het een ideaal moment om nog een laatste keer uit de bol te gaan met Eliane.
Mozkito Voor veel van de trouwe klanten was het een ideaal moment om nog een laatste keer uit de bol te gaan met Eliane.
Een traantje was nooit ver weg, maar toch heeft Opwijk gisteravond uitbundig afscheid genomen van Eliane Laurent, cafébazin van het Spechteshof. Bedolven onder complimentjes, dankwoorden en een luid meegezongen 'Ik wil niet dat je weggaat' van Clouseau, sloot Eliane na 26 jaar haar kroeg.

Eliane Laurent (62) belandde in 1991 achter de toog van de cafetaria van het gemeenschapscentrum Hof Ten Hemelrijk, beter bekend als Spechteshof. Ze bouwde de kroeg uit tot een echte ontmoetingsplaats voor jong en oud. Maar eind dit jaar verviel de concessie en de populaire cafébazin wilde zich niet engageren om nog eens een termijn van 6 jaar aan te gaan.

Emotioneel

Dat Eliane een graag geziene figuur in Opwijk is, bewezen de tientallen mensen die het voorbije weekend langs kwamen om haar persoonlijk te bedanken. Een serenade van de harmonie, tientallen kaartjes, bloemstukjes en zelfs een reischeque kreeg ze overhandigd. "Ik wist dat het een emotioneel moment zou worden, maar dat het allemaal zo zwaar zou zijn, had ik nooit durven denken", vertelt Eliane. "Een kindje van 3 jaar bracht me een boeketje bloemen en vertelde me hoe hard ze me zou missen. Op zo'n moment weet ik echt niet meer wat zeggen."


Zaterdagavond al waren de trouwe stamgasten naar het Spechteshof afgezakt om samen met Eliane nog een dozijn pinten te drinken. Pas om 8 uur zondagochtend kon ze na een feestelijke nacht de deuren sluiten. Maar het echte afscheid was gisteravond, de laatste dag dat Eliane het café openhield. "Niet alleen trouwe klanten, maar ook verenigingen kwamen langs om me te bedanken", vertelt Eliane. "Vorige week speelde de harmonie speciaal voor mij een afscheidsserenade."

Cupido

Waren gisteren ook van de partij: Bert Van de Velde (50) en Anja Vermeir (49). Zij leerden elkaar 6 jaar geleden kennen in het Hof Ten Hemelrijk. "Eliane wist dat ik al enkele jaren alleen was", vertelt Bert. "De dochter van Anja werkte voor Eliane. Zij heeft ons met elkaar in contact gebracht. Een echte Cupido dus (lacht). We zijn nu zes jaar later en we zijn nog altijd heel gelukkig."


Eliane sloot vanochtend voorgoed haar zaak. "Maar ik wilde die niet alleen sluiten. Daarom heb ik aan enkele trouwe klanten gevraagd om bij mij te blijven. Het is mooi geweest. Ik heb hier heel mooie momenten beleefd die ik nooit meer zal vergeten."


Vandaag gaat Eliane vooral uitslapen. Ze is niet bang voor het zwarte gat. "In januari komt er een nieuw kleinkind", vertelt ze. "Daar ga ik zeker een dag per week op passen. Voortaan kan ik ook elke week voor mijn kleinzoon die doelman is, gaan supporteren. En mijn kleindochter speelt volleybal. Ik zal me dus niet vervelen."

Nieuwe uitbaters gezocht

Het café is vanaf vandaag ook gesloten. Nieuwe kandidaat-uitbaters hebben nog tot donderdag om zich te melden bij het gemeentebestuur. Begin 2018 moet de zaak heropenen.