Sint-Pauluskaffee staat te koop

UITBATERSKOPPEL WIL MEER TIJD VOOR GEZIN

Cafébazen Timi Peeters en Dirk Haverals zeggen hun zaak in de Processiestraat vaarwel.
Foto Mozkito Cafébazen Timi Peeters en Dirk Haverals zeggen hun zaak in de Processiestraat vaarwel.
Het Sint-Pauluskaffee in de Processiestraat staat te koop. Zaakvoerders Timi Peeters (37) en haar echtgenoot Dirk Haverals (46) verlaten de bekende kroeg om meer tijd te hebben voor hun gezin. De vraagprijs bedraagt 325.000 euro. "We gaan dit leven enorm missen, maar onze keuze staat vast."

Het Sint-Pauluskaffee dateert van 1958. Dirk Haverals nam de zaak in 2000 over van Wieter en Brigitte, de vorige uitbaters. In februari 2000 sloot Dirk een overnameakkoord en toen hij in oktober van dat jaar het café daadwerkelijk overnam, was hij al een relatie gestart met Timi, de dochter van de Wieter en Brigitte. "Dat was eigenlijk heel toevallig gekomen", vertelt Dirk. "Maar toen we een koppel waren, hebben we beslist om het café samen open te houden. Het Sint-Pauluskaffee was mijn stamkroeg van toen ik jong was. Ik kwam hier ook vroeger al regelmatig helpen als het druk was of met de kermis."


Timi en Dirk beleefden prachtige momenten in de bekende bruine kroeg. "Van de eerste tot de laatste dag hebben we genoten van het caféleven", vertelt Timi. "Maar twee jaar geleden ging Dirk voltijds aan de slag bij de brandweer en werkt hij in ploegen van 12 uur, van 7 tot 19 uur."

Drie kinderen

"En dat werd een beetje moeilijk", pikt Dirk in. "Het café was vaak open tot 2 of 3 uur 's nachts. Maar om 5 uur moest ik opnieuw uit bed. Ik ben intussen 46. Dan lukt het niet altijd even vlot om te recupereren."


Het koppel wil ook meer tijd maken voor de kinderen Fenne (13), Witse (11) en Tille (9). "Toen de kinderen klein waren, legden we hen op tijd in bed en konden wij het werk in het café blijven uitoefenen", vertelt Dirk. "Maar nu ze groter zijn, willen we ook meer aandacht aan hen schenken. Andere gezinnen gaan al eens op uitstap maar daar hadden wij nooit tijd voor. En we willen de kinderen ook bijstaan bij hun schoolwerk. Dat is onze taak als ouder."


Het café is nog altijd de vaste honk voor het jonge publiek. Decennialang was het Sint-Pauluskaffee de gedroomde uitzuipkroeg voor de fuifgasten van de Sint-Pauluszaal. "Tijdens fuiven was het hier altijd volle bak", lacht Dirk. "Maar goed, deze beslissing is genomen. En we gaan niet op terug komen. Even verderop hebben we een bouwgrond gekocht. Daar gaan we ons nieuwe huis bouwen. We wilden graag een nieuwbouw rechttrekken. Daar moet ik geen 10 jaar meer mee wachten of ik kan beter een serviceflat kopen (lacht)."


Dirk en Timi doen het café van de hand voor 325.000 euro. "Dat is een faire prijs voor een bekend café met daarboven een gerenoveerd appartement", meent Dirk. "Er is voor ons geen haast bij. We hoeven hier niet onmiddellijk weg. Maar als we het café morgen kunnen verkopen, zijn we weg."