Historisch pastoriegebouw moet toprestaurant worden

De oude pastorie werd in 1626 gebouwd.In 1998 werd het gebouw beschermd als monument.
Foto Mozkito De oude pastorie werd in 1626 gebouwd.In 1998 werd het gebouw beschermd als monument.
De beschermde pastorie van Opwijk wordt in de komende jaren verbouwd tot restaurant. Het leegstaande gebouw werd verkocht aan een ondernemer uit Asse. De man telde er 400.000 euro voor neer.

De nieuwe eigenaar van de pastorie is Diederick Vandekerckhove. Hij wil het gebouw restaureren en er een toprestaurant van maken. Hij geeft zichzelf daarvoor een termijn van drie jaar. Omdat het om een beschermd gebouw gaat, moet hij wel ook het akkoord krijgen van de dienst Onroerend Erfgoed.


Het gemeentebestuur is tevreden nu er eindelijk een nieuwe bestemming gegeven kan worden aan het historische gebouw. "De eigenaars van de pastorie hadden ons eerder ook al gecontacteerd, maar wij hebben andere noden", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Inez De Coninck (N-VA). "We werden ook gecontacteerd door kandidaat-kopers die op het perceel graag serviceflats en een ondergrondse parking wilden bouwen. Vroeger lag de pastorie in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen. Wij hebben dat plan gewijzigd en vastgelegd dat het toegankelijk moet blijven voor het publiek."


De pastorie werd in 1626 gebouwd door de toenmalige pastoor Gillis Van Lokeren. In het midden van de achttiende eeuw werd het pand verbouwd tot wat het vandaag is. Op 23 maart 1998 volgde de bescherming als monument. (WDS)