Gemeente verbroedert met Duits en Frans dorpje

Het gemeentebestuur van Opwijk gaat verbroederen met het Franse dorpje Cramant en het Duitse Ober-Mockstadt. De officiële samenwerking komt er nadat zowel harmonie De Volherding als het lokale brandweerkorps al stevige vriendschapsbanden hadden opgebouwd in het buitenland.

"We zijn met Ober-Mockstadt in contact gekomen dankzij een Duitse truckchauffeur die er woonde", vertelt harmonie-voorzitter Paul Geeurickx. "Die man kwam om de twee weken met goederen naar de Antwerpse haven, maar hij overnachtte in het Brouwershuis in Opwijk. Daar hoorde hij ons repeteren. De trucker was zelf ook een muzikant en zo kwamen we in contact met elkaar. Al sinds 1974 ontmoeten onze muziekmaatschappijen elkaar."

Champagnestreek

De brandweer zorgde dan weer voor nauwe contacten met Cramant, een dorpje van 850 zielen in de Champagnestreek. "Onze samenwerking ontstond in 1996, toen we met enkele brandweermannen naar daar gingen om champagne te proeven", zegt Ben Demedts. "Iedereen vond het zo geslaagd dat we terug bleven gaan. In 2007 zijn we zelfs met een volle bus naar Cramant gereisd."


Delegaties uit Duitsland en Frankrijk komen volgende week zondag naar Opwijk afgezakt om een oorkonde te ondertekenen. Nadien volgt er ook een optocht door het dorp. (WDS)