Geen fuiven meer in Fläkt-gebouw

GEMEENTE NEEMT MAATREGEL NA PROBLEMEN MET KSA-FUIF

Foto Mozkito
Het gemeentebestuur verbiedt in de toekomst elke fuif in het Fläkt-gebouw in de Doortstraat. De drastische maatregel is een gevolg van de zware overlast die de KSA-fuif onlangs veroorzaakte. "Dit is een ramp", luidt het bij KSA.

De KSA organiseerde een Valentijn-TD in de Fläkt-hal. Tijdens die fuif werd vastgesteld dat de geluidslimiet liefst vijf keer overschreden werd. Bovendien waren er veel klachten van buren die een grote fuif en de bijhorende overlast maar matig konden appreciëren. Het gemeentebestuur van Opwijk besliste daarom om de hal waar de fuif plaatsvond niet langer te verhuren. "We hebben een brief gekregen van de gemeente en die laat aan duidelijkheid niets te wensen over", zeggen Brecht Moonens (21) en Thom Sanders (21) van de KSA. "Onze vergunning wordt ingetrokken omdat we de milieuwet overtreden hebben. Er waren ook veel klachten van omwonenden. Wij willen graag eerlijk zijn in deze discussie. Ja, we hebben overlast veroorzaakt. Volgens de metingen hebben we vijf keer de geluidslimiet overschreden. Maar het geluid was niet alleen afkomstig van onze fuif. In de buurt was er ook een housewarmingparty. Ook die fuif veroorzaakte lawaai."


De KSA vreest zwaar inkomstenverlies. "De Valentijn-TD is onze grootste en belangrijkste bron van inkomsten", zegt Brecht. "Als die bron wegvalt, is dat een ramp voor onze werking. Onze fuif was voor het eerst in de Fläkt, omdat er meer mensen binnen kunnen. Wij hadden 1.500 bezoekers dit jaar. De capaciteit van de Sint-Pauluszaal, waar de fuif vroeger plaatsvond, is beperkt tot 500 mensen. Als we naar de kleine zaal moeten, zakken de inkomsten met twee derde. Er is dus geen alternatief."

Oplossing

De KSA-leiding wil een constructief gesprek met het gemeentebestuur om een oplossing te vinden. Burgemeester Albert Beerens (Open VLD) is wel te vinden voor zo'n gesprek maar maakt zich tegelijk sterk dat een fuif in de Fläkt geen optie meer is. "We hebben dat eenmalig toegestaan aan de KSA maar we hebben duidelijk kunnen vaststellen dat deze locatie niet geschikt is voor fuiven", zegt Beerens. "De veiligheid in het gebouw kan niet gegarandeerd worden. De Fläkt-gebouwen zijn allemaal samen 1 hectare groot. Door die grote omvang wordt het gebouw vooral aantrekkelijk voor mega-fuiven met meer dan duizend bezoekers. Maar vanaf dan wordt ook de overlast mega. De evenementen van Flight, in de hal achteraan, kunnen wel nog plaatsvinden. Die mensen beschikken over een vergunning."


Volgens Beerens zijn er voldoende alternatieven voor de organisatoren van fuiven. "We hebben een overeenkomst met jeugdhuis Nijdrop dat er per jaar een aantal fuiven in hun zaal mogen plaatsvinden. Bovendien is er ook nog de Sint-Pauluszaal. Dat is al tientallen jaren een leuke plek om fuiven te organiseren. Is de Sint-Pauluszaal te klein? Dat is heel jammer maar voor megafuiven is er in Opwijk geen plaats."