"Gewoon geld geschept op rug van kind met beperking"

OUDERS VAN FEMKE DIENEN KLACHT IN TEGEN SCHIMMIGE VZW

Femke De Pauw lijdt aan een ernstige spierziekte en moet een dure behandeling ondergaan. Het geld was dus meer dan welkom.
Foto Mozkito Femke De Pauw lijdt aan een ernstige spierziekte en moet een dure behandeling ondergaan. Het geld was dus meer dan welkom.
De ouders van Femke De Pauw (8) uit Opwijk hebben een klacht ingediend tegen vzw Hulp Zonder Grenzen. Die had beloofd geld in te zamelen voor Femke, die aan een ernstige spierziekte lijdt. Maar de benefietactie kwam er nooit en het meisje zag geen cent van de verkochte steunpakketten.

Het gezin kwam begin dit jaar in contact met de schimmige vzw. De zaakvoerders stelden voor om een benefiet te organiseren, met optredens van Raymond van het Groenewoud, Sergio en Micha Marah. Er zou ook een grote tombola gelanceerd worden. De opbrengst van het evenement ging integraal naar Femke - de behandeling van haar ziekte kost een fortuin. Na gelijkaardige acties in het verleden had de vzw - naar eigen zeggen - 10.000 euro kunnen overmaken aan de begunstigde familie.


"De actie voor Femke zou plaatsvinden op 12 maart, in de Sint-Pauluszaal", vertelt Jean-Pierre. "Wij hoefden ons van de organisatie niets aan te trekken. De vzw zou dat allemaal wel regelen. Maar hoe dichter we bij de datum van het evenement kwamen, hoe meer uitvluchten we te horen kregen. De drukker die de affiches moest maken, bleek gesloten."

Zaal niet eens geboekt

Vader Jean-Pierre rook onraad en ging op onderzoek. "Ik ontdekte al snel dat de zaal niet eens geboekt was", klinkt het. "Toen ik de initiatiefneemster daar over aansprak, kwam ze met een verwarrend antwoord op de proppen. Van die benefietactie is uiteindelijk niets in huis gekomen. Maar de vzw had intussen wel al steunpakketten met wijn en handdoeken verkocht in Opwijk - onder meer pastoor Guido Moeys kocht er eentje. Zelfs bij mijn werkgever, betonbedrijf Van De Velde in Mazenzele, gingen ze langs om wijn te verkopen. De pakketten werden ook geleverd, maar Femke heeft nog geen euro gezien."

Anderen waarschuwen

Femke zou dankzij Hulp Zonder Grenzen ook een weekendje in Disneyland Parijs kunnen doorbrengen. "Maar we wachten ook nog altijd op de tickets." Het geduld van de ouders raakte dan ook op. "Op een schadevergoeding reken ik niet", zegt Jean-Pierre. "Ik wil alleen andere mensen waarschuwen voor deze bedrieglijke vzw. Wij hebben ons laten foppen en ik wil niet dat andere gezinnen dit ook overkomt. Dat er mensen bestaan die geld willen verdienen op de rug van een kind met een beperking, dat kan je toch niet geloven?"


Bij de vzw, die intussen op de fles gegaan zou zijn, konden we gisteren niemand bereiken voor een reactie.