Op huizenjacht in Vlaanderen: van 370.000 euro voor een nieuwbouwproject in Sint-Denijs-Westrem tot 535.000 euro voor één in Erps-Kwerps
Op zoek naar een nieuwe stek of gewoon erg nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op huizenjacht in heel Vlaanderen met lokale vastgoedexperts. Deze week reizen we van het West-Vlaamse Roeselare tot Pelt in het oosten van ons land.
Onze journalisten gaan elke week op huizenjacht, meer daarover vind je hier.
Olen (Antwerpen): Kempische gemeente met een strategische ligging
De gemeente Olen in de Antwerpse Kempen bestaat uit drie woonkernen – Olen-centrum, Sint-Jozef-Olen en Onze-Lieve-Vrouw-Olen – en telt bijna 13.000 inwoners. Bijzonder aan Olen is haar strategische ligging: de gemeente is enerzijds gelegen langs en tussen het Albertkanaal en de snelweg E313 en anderzijds het Kempisch Kanaal. Bovendien heeft Olen een station en een populair shoppingpark. In Olen valt er ook altijd wel wat te beleven. Het muziekfestival Gladiolen, de traditionele jaarmarkt of de activiteiten van vzw Keizer Karel Olen zijn maar een kleine greep uit het aanbod.
Een troef van Olen is dat het een landelijke gemeente met een dorps karakter is. Daarnaast is er, met onder meer het shoppingpark en een aantal bedrijventerreinen, veel werkgelegenheid en zijn er veel mogelijkheden qua ontspanning. Je kan gaan wandelen in de verschillende natuurgebieden of langs het Kempisch Kanaal, tennissen op de terreinen van TC Olen, voetballen bij Olen United of Linda Olen, volleyballen bij Olvoc of VC Olen, en verder is er een waterskiclub, karting, bowling en zijn er een aantal mountainbikeroutes en locaties met petanqueterreinen. Naast die voordelen kent Olen ook wel enkele minpunten.
Afsnee en Sint-Denijs-Westrem bij Gent (Oost-Vlaanderen): idyllisch wonen op een boogscheut van water
Afsnee en Sint-Denijs-Westrem zijn Gentse deelgemeenten die sterk verschillen, maar meer gemeenschappelijk hebben dan eerst lijkt. Afsnee is als enige gemeente niet rechtstreeks gekoppeld aan postcode 9000, maar heeft wel de Leie en een idyllische, sprookjesachtige sfeer met een fiets- en voetgangersveer. Grotere broer Sint-Denijs-Westrem is dan weer de ideale plek voor wie regelmatig de binnenstad én de autosnelweg moet hebben. “Maar ook het dorpscentrum zelf is eigenlijk prachtig”, zegt Nicolas De Reuck van Immo Da Vinci, die in het dorp woont en er regelmatig panden verkoopt.
In Afsnee, goed voor een 5.000-tal inwoners, zijn nauwelijks appartementen te vinden. Meer zelfs, er is nauwelijks een huis te vinden dat momenteel te koop staat. “Omdat het over grotere panden en ruime tuinen gaat, zeker als die aan het water liggen, is de prijs navenant”, weet de makelaar. De prijzen in Sint-Denijs-Westrem zijn behoorlijk gestegen de laatste jaren, al neemt het bevolkingsaantal af. “We vinden aan sneltreinvaart kopers voor de nieuwbouwprojecten die in de steigers staan”, weet De Reuck. “Het is dan ook een kwestie van snel zijn voor wie een aantrekkelijk appartement of huis ziet staan”. De prijzen liggen er gemiddeld wel wat hoger dan in andere Gentse deelgemeentes.
Roeselare (West-Vlaanderen): goedkoper wonen dan in andere grote West-Vlaamse steden
Roeselare staat op de kaart als een van de snelst groeiende centrumsteden van Vlaanderen en de snelst groeiende centrumstad van de kustprovincie. Dit moet wel zorgen voor de nodige beweging op de lokale immomarkt. “Roeselare ligt als dynamische en economisch zeer sterke, maar tegelijkertijd kleinere en charmante stad bijzonder goed in de markt”, vertelt Nik Vercaigne, zaakvoerder van Domicill Vastgoed. Dominique Lobbens, vastgoedmakelaar bij Coventa, beaamt de populariteit van Roeselare. “Hoofdreden is volgens mij de strategische ligging van de stad in de provincie en nabijheid van de autosnelweg.”
Het is niet één specifieke doelgroep die in Roeselare wil wonen. “Zowel gezinnen, die er zeker zijn van werkgelegenheid, graag centraal wonen en zo een tweede wagen kunnen uitsparen, als iets oudere mensen die jarenlang in een kleinere gemeente in de rand woonden en er nu voor kiezen om centraal en vlak bij alle voorzieningen te gaan wonen, zijn tuk op de stad”, zijn Nik en Dominique het eens. “Maar ook voor investeerders is Roeselare heel interessant. De hoofdmoot van het aanbod in de stad bestaat namelijk uit appartementen en die raken vrij vlot ingevuld. Je vindt in Roeselare echt voor elk wat wils.”
Beide experts zijn het ook eens dat het in Roeselare meer dan snor zit op vlak van prijs-kwaliteit. “Bovendien is het in Roeselare ook goedkoper dan in de andere grote West-Vlaamse steden.”
Kortenberg (Vlaams-Brabant): vlot bereikbaar en heel wat groen
De gemeente Kortenberg, die pal tussen Leuven en Brussel ligt, rondde enkele jaren geleden de kaap van 20.000 inwoners. Kortenberg is de hoofdgemeente en telt met Meerbeek, Everberg en Erps-Kwerps ook drie deelgemeenten. Maar wat maakt Kortenberg nu zo aantrekkelijk om te wonen? Eerst en vooral is de gemeente vlot bereikbaar. Via de Leuvensesteenweg sta je in een wip in Leuven, maar ook de E40 loopt langs Kortenberg. Met de op- en afrittencomplexen in Sterrebeek en Bertem sta je zo op de snelweg. Verschillende buslijnen én een treinstation maken dat de gemeente ook met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken is. Voorts telt de gemeente met onder meer het Silsombos en het Warandebos ook nog heel wat groen. Het Park aan de Oude Abdij, de Rotte Gaten in Meerbeek en de Weesbeekvallei zijn ook enorm in trek bij wandelaars.
Maar de toenemende druk van de verstedelijking speelt Kortenberg parten. In de deelgemeenten is dat nog minder het geval. Daarnaast zijn er ook wel enkele nadelen aan wonen in Kortenberg, maar op verschillende vlakken wordt er in de gemeente wel aan een inhaalbeweging gewerkt.
Pelt (Limburg): een van de snelst groeiende gemeentes in de provincie
Dat Pelt een populaire plek is om te wonen, werd de afgelopen jaren wel duidelijk. Met een enorm aanbod aan supermarkten, een ziekenhuis en een zwembad, heel wat leuke horeca-aangelegenheden en veel ontspanningsmogelijkheden scoort de fusiegemeente goed op tal van facetten die belangrijk zijn op de huizenmarkt.
“Door de fusie is Pelt een gemeente in beweging geworden, waardoor er op korte tijd al veel veranderd is, denk maar aan de komst van De Koel, een modern handelscentrum met verschillende grote spelers”, aldus Mathias Rombouts van ERA Tournier. “Dat is een van de grote troeven. Daarnaast staat er nog redelijk wat op til zodat de gemeente Pelt initiatief blijft nemen om het voor de inwoners van Pelt aangenaam te maken.”
“Pelt is een van de snelst groeiende gemeentes in Limburg en de vraag de laatste jaren is enorm toegenomen”, bevestigt Rombouts. “Vooral de jonge kopers vinden goed hun weg naar Pelt. Maar liefst de helft van het aantal kopers in Pelt zijn jonge kopers tussen 18 en 30 jaar uit Pelt zelf of uit de omliggende gemeentes. Ook de Nederlanders vinden weer vlot de weg omdat de huizenprijzen een stuk hoger liggen in Nederland en ze hier meer krijgen voor hetzelfde budget.”
Ook vorige week gingen wij op huizenjacht. Benieuwd? Je vindt onze conclusies hier terug.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief verliezen?
De sociale tarieven voor het tweede trimester van 2023 stijgen gemiddeld met 7,7% voor elektriciteit en met 9,5% voor aardgas. Let wel: zonder het plafonneringsmechanisme, dat de energieregulatoren hanteren, zouden de tarieven gemiddeld met 19% zijn gestegen voor elektriciteit en met 100% voor aardgas. Mijnenergie.be licht toe. -
Politie bereidt ontruiming voor van gekraakte kantoor crisiscentrum
In Sint-Joost-ten-Node in Brussel bereidt de politie de ontruiming voor van het gebouw dat enkele uren daarvoor werd gekraakt door een zeventigtal asielzoekers.Brussel -
Spaargids.be
Waarom zijn termijnrekeningen met korte looptijd nu zo populair? Dit moet je weten om je spaargeld maximaal te laten renderen
Het zijn rare tijden voor wie zijn geld voor enkele jaren wil wegzetten. Op een termijnrekening van één jaar valt tegenwoordig een hogere intrest te krijgen dan op een rekening van tien jaar. Hoe komt dat? En wat moet je dan doen met je spaarcenten? Spaargids.be maakt je wegwijs. -
-
Honderden actievoerders betogen tegen Iraans Regime in Europese Wijk
Honderden mensen kwamen vandaag op straat in de Europese Wijk tegen het Iraanse regime. Ze eisten onder meer de erkenning van de Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) als terroristische organisatie door de EU. De actie viel samen met Nowruz, het Iraanse nieuwjaar.Brussel -
Verbouwingen op komst voor ontmoetingshuis ‘Circuit’
Ontmoetingshuis Circuit, een van de vier deelwerkingen van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), zal verbouwd worden. Het pand is verouderd, en de CGG wil er een open en toegankelijke ontmoetingsplek creëren voor mensen die psychologische kwetsbaar zijn. Vanuit het Vlaams Brusselfonds wordt iets meer dan 185.000 euro vrijgemaakt voor de renovatie.Brussel -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
PREMIUM
Vijf adresjes die u niet mag missen in de Brusselse Sint-Jacobswijk: “Dit is een dorp in een grootstad”
De Brusselse binnenstad telt heel quartiers. Denk bijvoorbeeld aan de Zavel, de Dansaertwijk of de Sint-Gorikswijk. Minder bekend van naam, maar minstens even boeiend, is de Sint-Jacobswijk. De thuisbasis van Manneken Pis en het Chocolademuseum herbergt tal van unieke winkels en horecazaken. Wij geven alvast enkele adresjes mee voor je volgende uitstapje naar de hoofdstad. Want waar je de snoepjes nog met de hand ziet gemaakt worden, daar wil je toch ook eens langs?Brussel