Houtlandse wijn ook met Koekelaarse druiven

Marino Moenaert toont de druiven die hij oogst op de flanken van de Ruidenberg.
Foto Bart Boterman Marino Moenaert toont de druiven die hij oogst op de flanken van de Ruidenberg.
Op de Ruidenberg in Koekelare worden dit jaar voor het eerst druiven geplukt voor de wijnbouw. Marino Moenaert (46) uit Oostkamp, die Houtlandse wijn maakt, plantte er in 2014 een 2.100-tal wijnranken. "De wijn van de Ruidenberg ligt eind 2018 in onze rekken", zegt Marino.

Op de Ruidenberg was Marino niet aan zijn proefstuk toe. "In 2010 begon ik bij mij thuis in Moerbrugge al te experimenteren met druivensoorten, in totaal een honderdtal planten. We distilleerden de beste gedijende rassen en de volgende jaren legden we wijngaarden aan bij kasteel De Cellen en kasteel De Herten, beide in Oostkamp. In 2014 kwam daar de Ruidenberg in Koekelare bij", aldus Marino. In totaal gaat het om een vijfduizendtal wijnranken.


Op de domeinen verbouwt Marino Moenaert de druivensoorten Auxerrois, Johannieter, Solaris, Rondo, Dornfelder en Pinot Gris. "Deze soorten gedijen het beste in ons klimaat", legt Marino uit.


Vorig jaar werd de Houtlandse wijn voor het eerst verkocht, met een oplage van 500 flessen. "Die was in geen tijd uitverkocht. Dit jaar is onze Houtlandse wijn, ongeveer evenveel flessen, vanaf 18 oktober te koop in ons winkeltje in de Beernemsestraat 26 in Moerbrugge", aldus Marino Moenaert. "De rode wijn is een multicepage van de druiven Rondo en Dornfelder, de witte is een blend van Auxerrois, Johannieter en Solaris. Daarnaast is er witte Pinot Gris. De opbrengst van de oogst op de Ruidenberg - van de soorten Pinot Gris en Auxerrois - is wellicht volgend jaar in november klaar voor verkoop." (BBO)