"Alle kankerpatiëntjes zien genezen: dat was haar droom"

FONDS ALEXINE (7) ZAMELT AL 200.000 EURO IN

Ouders Veronique en Benoit (midden en rechts) tijdens de chequeoverhandiging.
Benny Proot Ouders Veronique en Benoit (midden en rechts) tijdens de chequeoverhandiging.
Het Alexine Clarysse Fonds heeft dit jaar 65.000 euro ingezameld voor twee projecten die zich inzetten voor de strijd tegen kinderkanker. De ouders van Alexine (7), die zeven jaar geleden stierf aan acute leukemie, brachten intussen al meer dan 200.000 euro bijeen. "Voor betere medicatie voor kankerpatiëntjes", zeggen ze.

Naar goede gewoonte werd de cheque donderdagavond tijdens een comedyavond in de Oostkampse Valkaart overhandigd. Dit jaar ging de opbrengst, 65.000 euro, naar twee initiatieven: het Boost your Mind-project, dat de levenskwaliteit van jongeren na een kankerbehandeling wil verbeteren, en Metro-PD1. "Dat laatste project ondersteunt een studie die wil achterhalen of een combinatie van een lage dosis chemotherapie met immuuntherapie veilig en werkzaam is bij voor kinderen bij wie kanker werd vastgesteld", zegt Benoit Clarysse. Zijn dochter Alexine (7) stierf in de kerstperiode van 2011 aan acute leukemie. "Het is ons doel projecten te steunen die verder gaan dan de al bestaande geneeskunde. Jaarlijks krijgen in België 300 à 400 kinderen kanker. Dat is een kleine doelgroep, waardoor weinig geïnvesteerd in onderzoek naar mogelijke behandelingen. De medicatie voor kankerpatiëntjes is zo enorm verouderd. Veel geneesmiddelen bestaan zelfs al 30 of 40 jaar."

Alexine Clarysse. Het meisje overleed in 2011.
Benny Proot Alexine Clarysse. Het meisje overleed in 2011.

Reisbureau

Alexine zette zich zelf enorm in voor haar lotgenoten. Kort voor haar dood overhandigde ze nog een cheque van 31.000 euro aan het Kinderkankerfonds. "Haar droom was dat ooit alle patiëntjes van kanker zouden kunnen genezen", zegt haar papa. "Wij willen ons steentje bijdragen om die droom te proberen verwezenlijken. Dat doen we onder meer met een comedyavond, die dit jaar al voor de vierde keer plaatsvond. Alexine hield, ondanks haar ziekte, van lachen. Het leek ons een mooi eerbetoon." De 'comedy night' was dit jaar volledig uitverkocht en bracht zo'n 5.000 euro op. "Daarnaast was het RE-art-evenement een mooi initiatief. Een 40-tal bedrijven kreeg jonge artiesten over de vloer. Met gerecupereerde materialen uit de deelnemende bedrijven maakten zij kunstwerken, die vervolgens werden geveild. Ook een reisbureau droeg z'n steentje bij door 1 euro per verkochte reis te doneren aan ons fonds. Tot slot bracht de serviceclub Ronde Tafel uit Brugge een mooie 8.000 euro samen. Het is elk jaar opnieuw hartverwarmend hoe zoveel mensen zich voor ons blijven inzetten. Sinds de dood van onze dochter hebben we zo al meer dan 200.000 euro kunnen inzamelen." Meer info: www.alexineclarysse.be.