"38 jaar werk in drie uur verwoest"

ZWARE BRAND LEGT CARWASH WILDEMEERSCH IN DE AS

De brand woedt in alle hevigheid aan de achterkant van het gebouw.
SDVO De brand woedt in alle hevigheid aan de achterkant van het gebouw.
"38 jaar werk is in drie uur verwoest." Mike Wildemeersch (37) is aangeslagen door de zware brand in zijn carwash aan de Rampe in Oostkamp. Het vuur ontstond door een defect aan een verwarmingsketel. Ook is de woning van Mike en zijn gezin onbewoonbaar verklaard.

Mike Wildemeersch kan niet maar geloven wat hij ziet als hij zijn uitgebrande carwash langs de Gaston Roelandtsstraat in Oostkamp buiten stapt. De man was gistermorgen even voor 8.30 uur samen met zijn medewerker de zaak aan het openen, toen hij plots rook uit de machinekamer achteraan het gebouw zag komen. "Ik probeerde het vuur zelf nog te blussen, maar daar was geen beginnen aan. De vlammen verspreidden zich razendsnel. Ik moest mijn poging staken, want ik raakte bevangen door de dikke rook." Zijn echtgenote en hun twee kinderen, die in hun woning achteraan het gebouw waren, maakten zich uit de voeten. De vrouw verwittigde de brandweer van Oostkamp. Bij hun aankomst sloegen de vlammen al door het dak van de carwash. Het vuur veroorzaakte een enorme rookpluim die van kilometers ver te zien was. "Ik heb meteen omliggende korpsen opgeroepen, om over extra water en autopompen te kunnen beschikken", vertelt brandweerkapitein Filip Vlaeminck. "De carwash ligt in industrieterrein met veel omliggende bedrijven, dus wilden we geen enkel risico nemen."

Een grote rookwolk stijgt op uit het dak.
SDVO Een grote rookwolk stijgt op uit het dak.

Rampenplan

De achterliggende bedrijven werden ontruimd en burgemeester Jan de Keyser (CD&V) kondigde het gemeentelijk rampenplan af. Aan bewoners van Sint-Kruis en Assebroek werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. "We wisten op dat moment nog niet of er giftige stoffen in het gebouw waren. Uit metingen van de brandweer bleek dat niet het geval te zijn, waarop ik het rampenplan opnieuw heb afgeblazen", zegt de Keyser. Vanop ladderwagens gingen de brandweerlieden het vuur van bovenaf te lijf. De vlammen verspreidden zich razendsnel via het vals plafond naar de achterliggende woning. De bluswerken namen zeker drie uur in beslag en moesten met de grootste omzichtigheid gebeuren, aangezien er op het dak van het gebouw fotovoltaïsche zonnepanelen lagen.


Carwash Wildemeersch bestaat al sinds 1980, maar is nu verwoest. Ook de woning van Mike en zijn gezin werd door de rook- en waterschade onbewoonbaar verklaard. "We hebben nog enkele spullen naar buiten kunnen halen, maar elders onderdak moeten zoeken", zucht de zaakvoerder, die de carwash 14 jaar geleden overnam van zijn vader. "Sinds een tweetal jaar was ik mijn zaak volop aan het vernieuwen. We waren vooraan nog funderingen aan het leggen. Binnen een maand zou alles af zijn, maar al ons werk is nu een maat voor niets. Binnen hingen een brandalarm en bewakingscamera's, maar tegen zo'n brand was niets te beginnen. Het is onbeschrijfelijk." Het parket van Brugge besliste om geen branddeskundige aan te stellen. Volgens de brandweer ontstond het vuur accidenteel, wellicht door een defect aan de verwarmingsketel in de machinekamer achteraan de carwash.

Binnenin de carwash is alles vernield.
SDVO Binnenin de carwash is alles vernield.
Voor zaakvoerder Mike (met donkerblauw T-shirt) wordt het even allemaal te veel.
SDVO Voor zaakvoerder Mike (met donkerblauw T-shirt) wordt het even allemaal te veel.